NMT: Megvolt a tesztírás, bár akadtak problémák

2023. június 28., 10:46 , 1165. szám

Múlt héten lezárult a Nemzeti Multidiszciplináris Teszt (NMT) megírásának fő időszaka. A tapasztalatokat elsőként a szervező és lebonyolító, az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ (UCOJaO) összegezte.

Az országban uralkodó helyzet ellenére belföldön magasabbnak bizonyult a részvétel, mint a külföldi vizsgaközpontokban – jelezte Tetyana Vakulenko, az UCOJaO igazgatója, akit az osvita.ua idéz. Elmondása szerint több mint 281 000 jelentkező regisztrált az NMT-re, akik közül több mint 23 ezren tervezték, hogy külföldön, 30 különböző országban írják meg a tesztet.

„A résztvevők több mint 93%-a jött el a vizsgaközpontokba, hogy megszerezze a felvételi vizsgák eredményét. Ami a külföldöt illeti, a statisztikáink valamivel alacsonyabbak. Ez pedig azt jelzi, hogy a külföldön tartózkodó felvételizők nem minden esetben döntöttek a jövőjükről, nem biztosak abban, hogy ukrán felsőoktatási intézményekbe akarnak felvételizni” – mondta az igazgató.

Akadtak gondok

Vakulenko szerint az UCOJaO-nak számos technikai problémával kellett megküzdenie az NMT lebonyolítása során.

„Az első következtetésekről szólva természetesen nem maradhat el a kritika, beszélnünk kell a problémáinkról. Nyilvánvalóan adódtak technikai nehézségek. A résztvevők látják ezt, amikor elvégzik a tesztfeladatokat. Sajnos nálunk folyamatosan hajtanak végre hackertámadásokat, nyilvánvaló, hogy az Oroszországi Föderáció egyes képviselői nem akarják, hogy felvételizőink eredményt érjenek el, és ennek megfelelően tevékenykednek. Ezenkívül műszaki szempontból sem volt mindig minden rendben, ami az internet sebességét és minőségét illeti” – ismerte el.

Ugyanakkor az igazgató arról biztosított, hogy a résztvevők túlnyomó többsége megkapja a felvételi teszt eredményét. Azok a jelentkezők, akik nem kapták meg az eredményüket a fő tesztidőszakban, részt vehetnek a teszt­íráson a pótidőszakban.

A légriadók miatt is adódtak nehézségek a tesztírás során.

„Sajnos az ellenség aktívabbá vált, és naponta több légiriadót kapunk. Ez természetesen fokozottan vonatkozik az északi és déli régiókra. Sajnos Harkiv megyében alig telt el tesztírás légiriadó nélkül. Ugyanez vonatkozik Mikolajiv megyére és Zaporizzsjára is. Ezek a légiriadók meglehetősen hosszúak voltak, és a résztvevők egy része nem tudta befejezni a tesztet” – mondta el az UCOJaO igazgatója.

Tisztességtelen megnyilvánulások

A tisztviselő kitért arra is, hogy az idei tesztírás során példátlanul magas volt a „tisztességtelen megnyilvánulások” száma a felvételizők körében. Elmondása szerint az UCOJaO-ban is látták az NMT résztvevői által a teszt­feladatok tartalmáról közzétett fényképeket. Problémát jelentett továbbá, hogy egyes felvételizők megküldték a feladatokat barátaiknak vagy felkészítő tanáraiknak.

„Láttuk a közösségi oldalakon a fotókat. És ez óriási probléma. A tisztességtelen résztvevők munkájának eredményeit megsemmisítették és meg is fogják semmisíteni” – hangsúlyozta Vakulenko.

Hozzátette, a tisztességtelen megnyilvánulások megelőzése érdekében az UCOJaO tovább fokozza az ellenőrzést.

„A következő években meg kell erősítenünk ezt a komponenst, és bizonyos módszerekkel meg kell próbálnunk még inkább megelőzni bármilyen puskázást” – jelentette ki az UCOJaO igazgatója.

Egyben sajnálatának adott hangot, amiért sok felvételiző igyekezett tisztességtelen módon eredményt elérni az NMT-n.

„Meg kell jegyeznem, hogy ez egy meglehetősen sajnálatos helyzet, amikor az a résztvevő, aki akár Ukrajnában, akár külföldön igyekszik lefényképezni a tesztfeladatokat, s elküldeni barátainak, felkészítőinek, támogatást kap ezen tesztfeladatok megoldásához. Sajnálatos, hiszen tisztességtelenséggel kezdi az életét, és a felnőtt életben ez aligha jó indulás, főleg, ha a jövőt a győzelem után megújult Ukrajnában képzeli el” – mondta Vakulenko.

A tesztek közzétételéről

Felvételizők kérdéseire válaszolva az igazgató közölte, hogy az UCOJaO nem tervezi az idei tesztírás valamennyi tesztváltozatának közzétételét.

„Nem tervezzük a tesztlapok minden változatának közzétételét. [...] A tesztfeladatokat szeretnénk felhasználni a következő értékelési ciklusokban, a minőségi tesztfeladat kidolgozása ugyanis meglehetősen összetett folyamat. Átlagosan három évig tart egy tesztfeladat vagy egy tömbjük kidolgozása, és annak érdekében, hogy legalább néhány olyan teszt­feladatot megmentsünk, amelyet például felhasználhatunk jövőre, szeretnénk minden tesztlapot megőrizni, amennyire lehetséges” – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette azonban, hogy az UCOJaO-nak az NMT eredményeiről szóló jelentésében egy-egy tesztlapot teljes egészében nyilvánosságra hoznak minden tárgyból, hogy bemutassák a közvéleménynek jellemzőiket.

Nincs apelláta?

Korábban jelentették, hogy 2023-ban nincs mód az NMT eredményének megfellebbezésére. Az NMT idei lebonyolítására vonatkozó eljárásrend szerint a fellebbezés tárgya a tesztelési eljárásnak a vizsgaközpontban elkövetett olyan megsértése lehet, amely befolyásolhatja a teszteredmény objektivitását. A regisztráció megtagadása a NMT-n való részvételre, vagy a pótalkalmakon való részvétel megtagadása szintén fellebbezés tárgyát képezheti.

Az NMT-n elért eredmény megállapításának objektivitását befolyásoló tények közé tartoznak az NMT-n való részvétel eljárásának megsértése, a tesztírás idő előtti beszüntetése nem szabványos helyzetek kialakulása miatt, valamint az egyéb olyan helyzetekre vonatkozó információk, amelyek az NMT-n részt vevők jogainak sérüléséhez vezettek. E tények mérlegelésének eredménye alapján a fellebbviteli bizottság határoz az NMT eredményeinek beszámításáról vagy megsemmisítéséről.

Az NMT lebonyolítási rendjének megsértésére vonatkozó kérvények elbírálását az UCOJaO regionális központjaiban végzik az ügyrendi bizottságok.

Mint ismeretes, a vizsgaeredményeket június 28-án teszik közzé, megküldve a vizsgázók pontszámait személyes elektronikus fiókjukba.

Az idei felvételi kampány nagyrészt online, a jelentkezők elektronikus fiókjain keresztül zajlik majd, ezen fiókok regisztrációja július 1-jén kezdődik.

A jelentkezők július 19-től július 31-ig nyújthatják be kérelmüket és dokumentumaikat.

(pszv/osvita.ua)