Felmérés: Több forrásra és reformokra lenne szükségük a vállalkozóknak

2023. június 29., 13:08 , 1165. szám

Az ukrán kis- és középvállalkozások vezetői és tulajdonosai szerint a gazdálkodási feltételek változatlanok, Ukrajnában az év eleje óta minden ötödik ilyen vállalkozásban alig folyik munka – derül ki a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) az Oroszországi Föderáció ukrajnai teljes körű inváziója alatti helyzetéről és szükségleteiről immár 12. alkalommal elvégzett felmérésből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

Az Ukrainian Business Index mutatója változatlanul alacsony (100-ból 35,3), ami azt jelzi, hogy a vállalkozások szerint nincs túl sok kilátás a gazdasági helyzet és az üzleti környezet javulására a következő hónapokban – jegyzi meg a portál.

A 2023-as üzleti eredményekre vonatkozó várakozások romlanak. Befolyással van erre a megkérdezettek szerint a fizetőképes kereslet hiánya (46,9%), a helyzet alakulásának (46,9%) és az állam intézkedéseinek (42,8%) kiszámíthatatlansága a vállalkozók szempontjából, a rendfenntartó és ellenőrző szervek általi akadályoztatás (32,0%), a magas adók és illetékek (25,1%), valamint a hitelek (24,0%) és a tőke (37,5%) hiánya.

Az idei esztendő első öt hónapjának eredményei alapján a vállalkozások 21,1%-a alig (a tervezett 0–30%-a) működött. A vállalkozások 8,4%-a jelezte a munka volumenének növekedését a tervezetthez képest. A 2023-ra tervezettek szerint működik a cégek 25,4%-a. Összességében 2023 első öt hónapjában a kkv-k az eltervezett munka 71,6%-át végezték el.

Ebben a helyzetben, az előző vizsgálathoz hasonlóan, a vállalkozók 72 százaléka a korrupció felszámolását tartja a kormányzat kiemelt feladatának, míg 54,4%-uk az igazságügyi reform szükségességét említette. Szintén a vállalkozók jelentős része jelölte meg kormányzati feladatként a hitelforrásokhoz való hozzáférés javítását, a forrásköltségek csökkentését (47,1%), az adóreformot (32,7%), az adóhatóság munkájának átalakítását.

Összességében a válaszadók 66,8%-a tartja szükségesnek az ország adórendszerének módosítását.

A felmérés a Kezdeményezés az ukrán gazdaság helyreállítására projekt keretében készült, amelyet az Advanter Csoport, az Innovációs Fejlesztési Központ, a Vállalkozás- és Exportfejlesztési Hivatal, a Gyija Nemzeti Projekt. Vállalkozás valósít meg a Digitális Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával.

A vizsgálat 2023. május 31. és június 11. között készült. Összesen 753 kkv-tulajdonost és igazgatót kérdeztek meg.

 (pszv/epravda.com.ua)