NBU: Csökken a devizabetétek népszerűsége

2023. július 2., 14:32

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) az új devizabetétek beáramlásának jelentős lassulását tapasztalja, ami az eszköz népszerűségének csökkenését jelzi a lakosság körében – jelentette az Ukrinform az NBU 2023. júniusi pénzügyi stabilitási jelentésére hivatkozva.

„A devizapiac stabilizálódásával, valamint a valuta készpénz- és hivatalos árfolyamai közötti felárak csökkenésével a lakosság elveszíti motivációját, hogy nem készpénzes devizát vásároljon betétre. Ezenkívül a betéti kamatok emelkedése miatt a lekötött hrivnyabetétek vonzóbbnak tűnnek a devizabetéteknél. Ezért a régi betétek kifutása és az újak beáramlásának jelentős lassulása a devizabetétek volumenének csökkenése irányába hat” – áll a jelentésben.

Az NBU megjegyzi, hogy a lakosság nem veszi ki a pénzét folyószámláiról. Ezért a bankoknál az alapképzés volumene a lakossági betétekből devizában alig változott.

A bankok az eddigiekhez hasonlóan a legtöbb forrást magas likviditású eszközökben tartják, mivel szinte nincs devizahitelezés. Ezért a bankok nem érdekeltek a devizabetétek növelésében, és szinte nullán tartják a kamatokat – fejtette ki az NBU.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)