A beregszászi Rákóczi-főiskolán tett látogatást és az intézmény vezetőivel tárgyalt Gyurta Dániel és Gór-Nagy Miklós

2023. július 13., 17:08 , 1168. szám

Kárpátaljai látogatása keretében Gyurta Dániel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó és Gór-Nagy Miklós miniszteri tanácsadó, a Magyar Vízilabda-szövetség sportszakmai vezetője, világbajnok magyar vízilabdázó július 12-én felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát (II. RF KMF) is, ahol az együttműködésről, valamint a támogatások lehetőségeiről tárgyaltak az intézmény vezetőivel.

A magyar sportdiplomaták – Papp Ferenc ungvári magyar konzul, valamint Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője kíséretében – megtekintették a Rákóczi-főiskola kimagaslóan jól felszerelt Egészségügyi- és Sportcentrumát, majd az épülő tanuszodát.

A küldöttség ezt követően megbeszélést folytatott a II. RF KMF vezetésével, Orosz Ildikó elnök asszonnyal és Csernicskó István rektorral, valamint Rezes Károllyal, a Beregszászi Járási Tanács elnökével és Váradi Natáliával, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatójával, aki a három régióban (Ung, Bereg, Máramaros-Ugocsa) létrehozott 17 Kézilabda Tehetségpontban zajló munkáról adott tájékoztatást.

A megbeszélést követően Gyurta Dániel elmondta, az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként már több alkalommal járt vidékünkön azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a rászoruló családoknak, gyerekeknek. „Most is az a célom, hogy segíteni tudjunk, ezúttal azonban a kárpátaljai sport­élet fellendítésében. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél gördülékenyebben tudjon a sport­oktatás fejlődni. Saját szemünkkel tapasztaltuk meg azt, hogy milyen elképesztő sportélet van itt kibontakozóban” – konstatálta a miniszteri főtanácsadó, hozzátéve: rendkívül fontosnak tartják azt, hogy minden beregszászi, valamint Kárpátalján élő fiatal számára a tanulás mellett a sportolás lehetősége is elérhető legyen.

Gyurta Dániel hangsúlyozta, a sportolás mellett az ő életében is nagy szerepet játszott a tanulás. „Úgy gondolom, akkor fogunk tudni igazán jó teljesítményt kihozni magunkból mentálisan, ha mellette sportolunk, hiszen az agyunkat is edzeni kell, de az agyunk edzése akkor lesz tökéletes, ha mellette a testünket is ugyanúgy képezzük és eddzük. Ezen a főiskolán mindkét edzésforma meg tud jelenni, ami számomra nagyon nagy öröm. Minden formában segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a továbbiakban is ugyanilyen jól tudjon működni ez a képzési helyszín, kiegészülve a sportos dolgokkal is” – húzta alá.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke kiemelte, az intézmény az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet a testnevelés fejlesztésére. „Azt gondoljuk, hogy ez egy kitörési lehetőség minden kárpátaljai számára, hiszen ha megtanul küzdeni és megtanulja elviselni esetleg a győzelem hiányát is, az sokat jelent jellemében, és megtanul élni is. Ebbe az irányba tettünk lépéseket” – szögezte le, hozzátéve: „Tizenkét évvel ezelőtt a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány létrehozásával elindult egy rendszeres sporttábori akció. Nagyot léptünk tavaly, amikor a Magyar Kézilabda-szövetség támogatásával tehetségpontokat indítottunk a gyerekek számára, valamint megyei szintű bajnokságot is szerveztünk.”

Az intézmény tervei között szerepel a testnevelő tanár szak elindítása. Ennek kapcsán Orosz Ildikó elmondta: „Ez nem egy olcsó szak, tárgyi feltételekre van szükség, hiszen a leendő tanároknak minden sportágat ki kell próbálniuk. Ehhez viszont minden sportághoz meg kellett teremteni a feltételeket. Az utolsó láncszem a tanuszoda elkészülte, melynek alapkövét 2019-ben tettük le a magyar kormány támogatásával, s nagyon remélem, hogy sikerül jövő szeptemberre átadni. Ez egy komplex sportközpont lesz, benne egy kézilabdapályával, könyvtárral, oktatótermekkel, tehát ez lesz maga a tanszék is. Helyet kap az épületben a tanuszoda, s a központhoz tartozik majd egy szabadtéri futballpálya is.”

Csuha Alexandra