Kígyó mart meg egy férfit Alsóvereckén

2023. július 17., 19:17

Kígyómarás áldozata lett egy férfi a munkácsi járási Alsóvereckén július 16-án. Az információk szerint a férfi a Latorca folyó partján pihent, a kígyó a jobb combját marta meg.

Elmondta, hogy a hüllő 40–50 centiméter hosszú, barna színű volt, testén rombusz alakú mintázattal, s úgy véli, keresztes viperára hasonlított.

A szemtanúk azonnal értesítették a mentőszolgálatot, az egészségügyi dolgozók a volóci kórház intenzív osztályára szállították a férfit. Az orvosok elmondása szerint állapota stabil.

Az év kezdete óta ez az ötödik hasonló eset Kárpátalján: két-két eset az Ökörmezői és a Volóci, egy pedig az Ilosvai kistérség területén történt.

Az elmúlt évben 28 kígyómarásos esetet regisztráltak vidékünkön.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világon évente százezer ember hal meg kígyómarás miatt, és ott vannak azok is, akik túlélték ugyan az esetet, de maradandó károsodást szenvedtek, például amputálni kellett valamelyik végtagjukat. Mindezek ellenére a kígyóktól nem rettegni kell, nem is homokba dugni a fejünket, hanem tájékozódni, okosan felkészülni a vészhelyzetekre, de legfőképpen: elkerülni a csúszómászókkal történő találkozást.

Teendők kígyómarás esetén:

  • A seb ellátása kizárólag steril sebfedésből álljon
  • Tilos szorítókötés alkalmazása
  • Tilos a seb kivágása, szívása.

Amennyiben valakit kígyómarás ér, a legfontosabb, hogy a megmart egyént eltávolítsuk a kígyó közeléből. Azonnal orvosi segítséget kell hívni, vagy a beteget kórházba szállítani!

A sérültet lehetőleg fektetni kell, a megmart területet nyugalomba helyezni és rögzíteni (de nem szorosan!) A megmart végtagról a gyűrűket, órát és az esetleg szorító ruhadarabokat le kell venni. A seb ellátása szappanos vagy alkoholos lemosást követően kizárólag steril sebfedésből álljon. Próbálja meg megjegyezni a kígyó kinézetét, hogy az orvosoknak le tudja írni!

(ko.net.ua/VV)