Visszaélések a „vojenkomátokban”: A DBR több mint 100 ügyet vizsgál

2023. július 22., 19:17

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) több mint 100, a territoriális toborzási és szociális támogatási központokban (TTSZTK) elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos büntetőeljárásban vizsgálódik. Az adat az ukrajnai általános mozgósítás teljes idejére vonatkozik – jelentette a TSZN a DBR tájékoztatására hivatkozva.

A vizsgálati eredmények alapján 21 személyt gyanúsítottak meg, 16 személyt érintő nyolc vádiratot küldtek meg a bíróságnak.

„Az eljárásokban érintettek jogellenes cselekményei 769 ezer hrivnya kárt okoztak az államnak. Maguk a nyomozások »hősei« 1,2 millió hrivnya értékben tettek szert jogellenes haszonra. A DBR nyomozati anyagai alapján a bíróság 1,5 millió hrivnya értékű vagyont foglalt le a gyanúsítottaktól és vádlottaktól” – derül ki a DBR Telegram-csatornáján megjelent közleményből.

A TSZN hozzáteszi, hogy a TTSZTK-kban virágoznak a „fekete sémák”. Így hamis rokkantsági, gyámsági igazolásokat állítanak ki, valamint megszervezik a mozgósítás alól kibújók törvénytelen átjuttatását a határon fizetség ellenében.

A portál felidézi, Voliny megyében őrizetbe vették a TTSZTK alkalmazottját és a városi tanács egyik tisztviselőjét, akik 37 000 hrivnyáért segítettek egy férfinak elkerülni a mozgósítást.

(tsn.ua/Kárpátalja)