A tervek szerint halad Ukrajnában az oroszok által megrongált elektromos hálózat helyreállítása

2023. július 27., 08:45

Ukrajnában végeztek az oroszországi támadások következtében megrongálódott elektromos hálózatok tervezett helyreállítási munkáinak 60%-ával – jelentette az RBK–Ukrajina Denisz Smihal miniszterelnöknek a kormány ülésén elhangzott szavaira hivatkozva.

„A gyors helyreállítás következő prioritása az energiaszektor. Folytatjuk a helyreállítási kampányt. Az év eleje óta 14 500 km légvezeték, számos alállomás és elektromos berendezés lett kijavítva. Fokozott védelmet biztosítunk az energetikai létesítményeknek” – közölte.

Elmondása szerint az Ukrenerho nemzeti vállalat a tervezett hálózat-helyreállítási munkák mintegy 60%-ával végzett.

„Pontosan az ütemterv szerint haladunk. Ennek eredményeként azt tervezzük, hogy 1,7 GW kapacitással bővítjük az energiarendszert. Ezt a feladatot tűztem ki az Energiaügyi Minisztérium elé” – mondta el Smihal.

A portál emlékeztet, a miniszteri kabinet június 1-jétől 1,68 hrivnya/kWh-ról 2,64 hrivnya/kWh-ra emelte a lakossági villamosenergia-tarifát. Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter jelezte, hogy a lakossági tarifák emeléséről hozott döntés „nehéz” volt. Elmondása szerint a kormány abból indult ki, hogy a tarifák emelése nélkül lehetetlen lenne a következő tél előtt elvégezni a lehető legtöbb helyreállítási munkát.

(rbc.ua/Kárpátalja)