Felmérés: A Németországban tartózkodó ukrán menekültek csaknem 50%-a túlképzett

2023. augusztus 7., 13:15

A Németországban tartózkodó ukrán menekültek csaknem fele túlképzett az általa végzett munkához – írja a Jevropejszka Pravda a Nürnbergi Foglalkoztatási Kutatóintézet (IAB) tanulmányára hivatkozva, amelyet a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség tett közzé.

A tanulmány szerint a foglalkoztatott ukrán menekültek csaknem fele olyan szakmában dolgozik, amelyhez formálisan túlképzett. A Németországban élő munkaképes korú ukrán menekültek mintegy 68%-a rendelkezik felsőfokú végzettséggel, további 16%-uk pedig szakképesítéssel bír.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a munkaképes ukrán menekültek 18,1%-ának van fizetett állása. A több mint egy éve az országban tartózkodó menekültek körében ez az arány 28,1%-ra nő.

A kutatás szerint a foglalkoztatott ukrán menekültek mindössze 39%-a dolgozik teljes munkaidőben, 36%-a részmunkaidőben, 18%-a minimálisan foglalkoztatott, 7%-a pedig tanul vagy gyakornok.

Az IAB tanulmánya megállapította, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott ukránok havi átlagkeresete 2 550 euró, ami csaknem ezer euróval alacsonyabb, mint az összes teljes munkaidőben foglalkoztatott németországi munkavállaló átlagkeresete.

Herbert Brücker, az IAB képviselője szerint „a munkaképes korú ukránok túlnyomó többsége (80%) nő, felének van gyermeke”.

Hozzátette, hogy a gyermek megfelelő gondozása „több társadalmi kapcsolathoz vezet a német családokkal, elősegíti a társadalmi integrációt, és így közvetve a munkaerőpiacra jutást is segíti”.

A tanulmány egy reprezentatív felmérésen alapul, amelyben körülbelül hatezer munkaképes korú, 18 és 64 év közötti ukrán menekült vett részt, akik 2022 februárja óta tartózkodnak Németországban.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)