Családi napot szervezett az MCC Beregszászban

2023. augusztus 22., 08:45 , 1173. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjának programjai nagy népszerűségnek örvendenek a kárpátaljai fiatalok körében, kurzusaiknak köszönhetően pedig nemcsak a tudományos kifejezésektől, a különböző szakemberek érdekes előadásaitól és szórakoztató tehetséggondozó foglalkozásoktól hangos a környék, hanem vidámsággal és jókedvvel is hozzájárulnak a város sokszínű hangulatához. A nyár végéhez – és az új tanév kezdetéhez – közeledve az MCC – Kárpátalja csapata úgy döntött, az egész családnak szóló közös alkalmat biztosít, így augusztus 20-án családi napot szerveztek a beregszászi Barátság Stadionban.

A délutáni órákban egymás után sorra érkeztek meg a stadion területére az érdeklődők, akiknek számos lehetőségük nyílt arra, hogy ebben a nehéz időszakban kicsit kikapcsolódjanak, minőségi időt töltsenek el egymás társaságában, barátkozzanak. A legfiatalabbakat hatalmas ugrálóvár, körhinta és arcfestés várta, de szabadon birtokba vehették a stadion játszóterét is, a kamaszok kipróbálhatták a lézerharcot, a darts- és buborékfocit, miközben a felnőttek megbeszélték egymással a mindennapi dolgokat.

„Az egész nyarat azzal töltjük, hogy a gyerekeket megpróbáljuk olyan táborozási lehetőségekkel ellátni, ahol valóban ki tudnak kapcsolódni és felkészülni az előttük álló következő tanévre” – magyarázta a sajtónak Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője, aki elmondta, a korábbi években rendszerint családi moziesttel zárták a nyarat, ezúttal viszont kibővítve a közös filmnézést, egy programokban gazdag családi délutánt szerveznek, ahol egyszerre ismerhetik meg az MCC tevékenységét, s melyen programokkal szolgálnak a gyerekek tehetségének fejlesztése, segítése és támogatása érdekében.

„Arra törekedtünk, hogy a rendezvénnyel mindenkit megszólítsunk a kisgyermekektől a nagyszülőkig, hogy mindenki megtalálhassa a számára legérdekesebb és legkellemesebb kikapcsolódási lehetőséget. Annak ellenére, hogy sajnos gondterhelt időket élünk, nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy látjuk, minden nehézség ellenére erősen él a kárpátaljai magyar közösség, hiszen most is nagyon szép számban tudtunk összegyűlni” – konstatálta Dobsa Beáta.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az MCC rendkívül erős tanévet zárt 234 diákkal, s már javában zajlanak az előkészületek a következő tanév programjai kapcsán. „Egy nagyon erős tanévet zárt az MCC Kárpátalján, de úgy érzem, a következőkben még intenzívebb és gazdagabb programsorozattal tudunk szolgálni. Nagyon sok élményprogrammal, rendezvénnyel készülünk. Olyan előadókat várunk, akiktől kicsik és nagyok egyaránt sokat tudnak tanulni” – fűzte hozzá a beregszászi régióvezető.

Szeptember minden évben egy meglehetősen aktív időszak a csapat számára, hiszen a hónap első hétvégéjén válogatják be azt az újabb szerencsés 25 FIT-es diákot, akik 2023-tól az MCC-család tagjai lehetnek. A leköszönő, volt Fiatal Tehetség Programban részt vevő fiatalokat pedig nagy szeretettel várják a Középiskolás Programba. Dobsa Beáta elmondása szerint bízik abban, hogy a programokhoz csatlakozók száma évről évre növekszik majd, és Beregszászon túl más kárpátaljai településekre is el tudják vinni programjaikat.

„Az MCC élethosszig tartó tanulást biztosít a diákok számára” – szögezte le a kárpátaljai régióvezető, ismertetve: ennek első foka a négy éven át tartó Fiatal Tehetség Program, melybe az 5. osztály elvégzése után lehet regisztrálni. A tanulók ezt követően bekapcsolódhatnak a Középiskolás Programba, melynek szintén 3-4 éven át lehetnek részesei. Magyarországon ezután a fiatalok jelentkezhetnek az Egyetemista Programba. Erre nálunk eddig nem volt lehetőség, azonban tervben van a program elindítása vidékünkön is, hiszen azok a diákok, akik hét évvel ezelőtt az elsők között jelentkeztek az MCC Beregszászban elindult képzésére, a következő tanévben fejezik be a Középiskolás Programot. Emellett számos posztgraduális képzést biztosítanak diákjaiknak: több mint három éve működik a középiskolás mentorprogram, valamint ötödik éve nagy sikernek örvend a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző. „Bízom benne, hogy a jövőben más posztgraduális képzéssel is kedveskedhetünk a kárpátaljai közösségnek, hogy aztán néhány éven belül megvalósíthassuk a nagy álmunkat, hogy 10-től 99 éves korig mindenki megtalálhassa nálunk a számára megfelelő programot” – fogalmazott Dobsa Beáta. Mindemellett különböző programokat – könyvbemutatókat, konferenciákat, tartalmas előadásokat – szerveznek az MCC tevékenysége iránt érdeklődők számára is. Szeptember 24-én például dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó tart majd előadást az MCC új épületében.

A családi nap végül több száz látogatót vonzott. Napnyugta után a rendezvény szabadtéri filmvetítéssel zárult: a jelenlévők ezúttal az Indul a bakterház című ismert magyar tévéfilmet nézték meg.         

CsA