Odesszában őrizetbe vettek egy katonai tisztviselőt, aki költségvetési pénzeket sikkasztott

2023. augusztus 26., 08:57

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) katonai kémelhárítása az Állami Nyomozó Irodával (DBR) közösen felszámolta a védelmi költségvetés sikkasztási sémáját az Ukrán Fegyveres Erők infrastrukturális létesítményeinek építése során – jelentette a korrespondent.net az SZBU tájékoztatása nyomán.

A tájékoztatás szerint Odesszában őrizetbe vették a katonai lakásüzemeltetési főosztály főmérnökét, aki a nyomozás szerint elsikkasztott több mint egymillió hrivnyát a költségvetésből, amit sportkomplexum építésére különítettek el a régió egyik katonai lakótelepén.

A tisztviselő az affér kivitelezésébe bevonta az egyik helyi építőipari cég igazgatóját.

„A megkötött szerződés értelmében a vállalkozónak kellett volna biztosítani az ukrán védőknek szánt modern sportkomplexum megépítésével összefüggő minden munkát. Az alvállalkozók azonban nem teljesítették kötelezettségeiket. Egyebek mellett nem helyeztek el több mint 800 m² gumiborítást és több mint 50 kültéri világítóeszközt” – hangsúlyozta a biztonsági szolgálat.

Ugyanakkor az érintettek megkapták a teljes kifizetést a büdzséből, és a pénzt szétosztották egymás között. Ennek érdekében hamis információkat tüntettek fel a beszámolókban és a pénzügyi-gazdasági dokumentációban.

A bűnös tevékenységet alátámasztották az építési, műszaki és gazdasági szakértői vizsgálatok.

A katonai lakásüzemeltetési főosztály főmérnökét és a kivitelező cég igazgatóját a Büntetőtörvénykönyv három cikkelye alapján gyanúsították meg.

A nyomozás folytatódik, ellenőrzik annak lehetőségét, hogy a sikkasztásban a lakásüzemeltetési főosztály további munkatársai is érintettek voltak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)