Kanyarós eseteket regisztráltak Ukrajnában

2023. szeptember 6., 13:00

Ukrajnában több kanyarós esetet regisztráltak – jelentette a korrespondent.net az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

A tárca hangsúlyozza, hogy a kanyaró súlyos szövődményekhez vezethet: tüdőgyulladáshoz, fülgyulladáshoz, agyvelőgyulladáshoz, valamint rokkantságot és halált is előidézhet.

„A betegség rendkívül fertőző – a kanyarós beteggel érintkezésbe kerülő 10 beoltatlan és nem immunis személyből kilenc megbetegszik. Ezért minden beoltatlan gyermek és felnőtt veszélyben van” – áll a jelentésben.

Vannak azonban olyan embercsoportok, akik számára a kanyaró különösen veszélyes, ezek a következők:

‒egy évnél fiatalabb gyermekek, akiknél a kanyaró súlyos következményekkel járhat;

‒bronchiális asztmában, cukorbetegségben, cisztás fibrózisban, rákban vagy más krónikus betegségben szenvedő gyermekek (esetükben a kanyaró utáni súlyos szövődmények kockázata is nagyobb);

‒terhes nőknél a betegség koraszülést okozhat, vagy kritikusan alacsony súlyú gyermek születéséhez vezethet; (A gyermek az anyaméhben is megbetegedhet, aminek súlyos következményei lehetnek – agykárosodás.)

‒a be nem oltott egészségügyi dolgozóknál is nagy a megbetegedés kockázata.

A kanyaróra nincs specifikus kezelés. Az egyetlen megbízható védelem a védőoltás. A kanyaró ellen két adag vakcina is elegendő, ami a rubeola és a mumpsz ellen is megvéd. Ukrajnában a megelőző védőoltások nemzeti naptárának megfelelően 12 hónapos korban (az első adag) és hat éves korban (a második adag) adják be a vakcinát.

A be nem oltott felnőtteknek legalább egy, optimális esetben két oltást kell kapniuk, legalább egy hónapos szünettel. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezt a várandósság előtt tegyük meg, mert a kanyaró elleni védőoltás terhes nők számára ellenjavallt.

Ha a gyermek nem kapta meg az életkorának megfelelő kanyaró elleni oltást, az Egészségügyi Minisztérium azt javasolja, hogy mielőbb forduljanak gyermekorvoshoz vagy háziorvoshoz, és pótolják. A kanyaró, rubeola és mumpsz elleni védőoltás 18 év alatti gyermekek számára ingyenes.

A be nem oltott felnőttek is védelmet szerezhetnek a kanyaró ellen. A védőoltást háziorvosnál vagy magánklinikán lehet megkapni, az oltásért fizetni kell.

(korrespondent.net/Kárpátalja)