Sky News: Legalább 25 000 ukrán veszítette el végtagját az orosz invázió miatt

2023. szeptember 25., 09:28

Legalább 25 ezer ukrán veszítette el végtagját azóta, hogy Vlagyimir Putyin tavaly megtámadta az országot. A pontos számokat nehéz ellenőrizni, és sokkal magasabbak is lehetnek – írja a Sky News cikke nyomán az UNIAN hírügynökség.

A rokkanttá vált orosz katonák száma nem ismert, de azt is hatalmasnak tartják. Sem ukrán, sem orosz tisztviselők nem akarják hivatalosan nyilvánosságra hozni a háború árát tükröző adatokat – jegyzi meg a Sky News.

„A szám nem hivatalos, és némelyikük többszörös végtagvesztés. Ez egy stadion tele mozgássérültekkel” – mondja Mike Corcoran, a cikkben szereplő amerikai klinika, a Medical Centre Orthotics and Prosthetics társalapítója a 25 ezres ukrán becslésről.

Korábban a The Wall Street Journal a Houp Foundation ukrán jótékonysági szervezetre és a német Ottobock protézisgyártóra hivatkozva közölte, hogy 20–50 ezer ukrán veszítette el egy vagy több végtagját az orosz invázió 2022. februári kezdete óta. Ezek a számok az egészségügyi intézményektől és a kormánytól kapott adatokon alapulnak – írta az amerikai kiadvány.

(unian.ua/news.sky.com/Kárpátalja)