Minaj FC – kupabúcsú, majd bajnoki vereség

Labdarúgás

2023. október 4., 08:10 , 1179. szám

Folytatta vesszőfutását az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság egyetlen kárpátaljai együttese, a Minaj FC, amely a mögöttünk maradt héten előbb az Ukrán Kupából esett ki, majd a bajnokságban hazai pályán szenvedett újabb vereséget.

Az Ukrán Kupában az elmúlt bajnokság első nyolc helyén végzett együttesek csak a nyolcaddöntőben kapcsolódtak be a küzdelmekbe, és közülük három alakulat számára máris véget ért az idei kupakaland. Amíg a Dinamo Kijev és a Dnyipro–1 élvonalbeli klubtól, az Obolony Kijevtől, illetve a Polisszja Zsitomirtól szenvedett vereséget, addig a Minaj FC a másodosztályban szereplő Viktorija Szumitól kapott ki 1-0-ra.

A kupatalálkozóra kissé érthetetlen módon tartalékosan felálló vendégek meglehetősen motiválatlanul játszottak, a mérkőzést eldöntő egyetlen gólt Makszim Szaszovszkij szerezte az alacsonyabb osztályú szumiak számára.

*  *  *

A kupakiesést követően a hét végén a bajnokságban javíthatott volna Volodimir Saran együttese, de ezúttal sem jött össze a pontszerzés.

A 9. fordulóban a kupában nagy meglepetésre a Dinamo Kijevet legyőző Obolony Kijev volt a minajiak ellenfele, és a helyzettek alapján ugyan akár hazai siker is születhetett volna, végül mégis a sörgyáriak örülhettek.

A három pont sorsát eldöntő gólt a 77. percben szerezték a vendégek, amikor egy bal oldali beadást követően a meccs folyamán többször is feltűnően sokat bizonytalankodó hazai kapus, Olekszandr Bandura a középen érkező Rosztiszlav Taranuha fejére tenyerelte a labdát, aki köszönte szépen, és a kapuba bólintott.

A hátralévő szűk negyedórában a kárpátaljai együttes mindent egy lapra feltéve rohamozott, de végül nem sikerült pontot menteniük.

A játéknap meglepetését a Vorszkla Poltava okozta azzal, hogy 2-1-re legyőzte lembergi „otthonában” a Sahtar Donyecket, így már nincs veretlen csapat az élvonalban.

Eredmények: Minaj FC–Obolony Kijev 0-1, Sahtar Donyeck–Vorszkla Poltava 1-2, Veresz Rivne–LNZ Cserkaszi 0-0, Csornomorec Odessza–Zorja Luhanszk 0-0, Krivbasz–Ruh Lviv 1-3, Kolosz Kovalivka–Polisszja Zsitomir 0-0, Dinamo Kijev–Olekszandrija 4-2. A Dnyipro–1–Metaliszt 1925 Harkiv találkozót lapzártánk után rendezik.

A bajnokságban veresége ellenére megőrizte első helyét a 18 pontos Sahtar, amely egy ponttal előzi meg a Krivbaszt. A vesztett pontok alapján azonban a többiekhez képest három mérkőzéssel kevesebbet játszott, jelenleg 15 pontos Dinamo Kijev áll a legjobban.

A 3 pontjával továbbra is ,,stabil” sereghajtó Minaj FC a hét végén esedékes 10. fordulóban a Ruh Lviv vendége lesz majd.

(tamási)