Jelentés: Csaknem 14 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajnának a Kahovkai Vízerőmű duzzasztóművének Oroszország általi lerombolása

2023. október 19., 08:13

Az ukrán kormány és az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) átfogó jelentése szerint csaknem 14 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajnának a Kahovkai Vízerőmű duzzasztóművének lerombolása, ami tovább súlyosbította a teljes körű orosz invázió amúgy is katasztrofális következményeit – írja az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

A Kijevben bemutatott jelentés szerint az infrastruktúrában és az eszközökben okozott közvetlen kár 2,79 milliárd dollár, a veszteségek pedig meghaladják a 11 milliárd dollárt. Mint hangsúlyozták, a legnagyobb probléma a hosszú távú környezeti hatás, az infrastruktúrában és az eszközökben okozott közvetlen károk pedig az energia- és a lakásszektorban voltak a legnagyobbak.

A teljes helyreállítási igény az előzetes becslés szerint 5,04 milliárd dollár, és ez az összeg várhatóan növekedni fog a részletesebb felmérések nyomán. Megjegyzik, hogy rövidtávon 1,82 milliárd dollárra lesz szükség a 2023/2024-es helyreállítási intézkedésekhez.

A Kahovkai Vízerőmű gátszakadása 620 négyzetkilométernyi terület elárasztásához vezetett négy megyében: Herszon, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyékben, ami 100 000 lakost érintett. Emellett a katasztrófa Ukrajna déli részén fennakadásokat okozott az energiaellátás, az ivóvízellátás, a mezőgazdasági területek öntözése és a folyami közlekedés terén.

A katasztrófa utáni szükségletek felmérését A károk és helyreállítási szükségletek gyors felmérése (RDNA) következő fordulójának keretében fogják pontosítani, amelyet Ukrajna kormánya, az ENSZ, a Világbank és az Európai Unió végez.

A jelentést az ENSZ és Ukrajna kormányának a Gazdasági Minisztérium által vezetett csapata közösen készítette a Világbank-csoport és az Európai Unió hozzájárulásával.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)