Lélekemelő koncertsorozat Keresztes Ildikóval

2023. október 30., 10:33 , 1183. szám

Október 25–27. között vidékünkön turnézott a Kárpát-medence ismert és elismert előadóművésze, Keresztes Ildikó. A kétszeres eMeRTon- és Máté Péter-díjas énekesnőt Jánosiban, Nagydobronyban és Munkácson adott lélekemelő koncertjein telt házas közönség várta.

A Kárpátaljai KultúrKaraván az elmúlt évek során számtalan különleges előadót hozott el vidékünkre. A mostani kulturális programsorozatuk célja, hogy a nehéz körülmények ellenére is erősítsék a kárpátaljai magyar kulturális életet. Ebből adódóan a magyar kormány támogatásával a Kárpát-medence kiemelkedő magyar előadóművészeinek koncertjei közül csemegézhetnek a kárpátaljaiak. Az ezúttal megtartott esemény sztárvendége a marosvásárhelyi származású énekes, színművésznő, Keresztes Ildikó volt, aki közvetlen, vagány stílusával, kiváló előadói készségével és fergeteges hangjával pillanatok alatt belopta magát a közönség szívébe.

Az esemény elején Kudlotyák Krisztina, a Kárpátaljai Kultúr­Karaván igazgatója beszélgetett a művésznővel, aki vallott gyermekkoráról, marosvásárhelyi élményeiről, a kisebbségi létről, az elvándorlásról és a visszavágyódásról, és mindazon nehézségekről, örömteli pillanatokról, amelyek által ma azzá vált, amiről sokszor álmodott; karrierjének csúcspontjairól és a semmiből felkarolt ismeretlen lányról. Mint mondta: „Ma már az a célom, hogy szeressek, hogy felkaroljam a fiatal tehetségeket, továbbadjam nekik, amit tudok, és megláttassam velük az igazi értékeket.”

A program kapcsán Kudlotyák Krisztina kifejtette: „Örülök annak, hogy a Kárpátaljai KultúrKaravánnak lehetősége van arra, hogy kéthetente a kisebb és nagyobb közösségekhez is szóljon. Keresztes Ildikó a magyar popzenében és rockzenében egy ikon. Nagyon fontos volt számunkra, hogy pozitív visszajelzést adott meghívásunkra. A mai este nézőközönsége 28 óra alatt telt meg, mindez azt jelzi, hogy szükség van az ilyen lélekerősítő programokra” – fogalmazott a Kultúr­Karaván igazgatója.

Keresztes Ildikó kérdésünkre elmondta: „Eleinte két koncertről volt szó, aztán jött az értesítés, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel három koncert lenne. Számomra ez nagyon felemelő érzés volt. Ha valóban tudtam segíteni a koncertek által, akkor nagyon boldog vagyok. Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb problémák vannak itt, de ha akár csak arra a két órára ki tudtam szakítani a koncertre eljövőket, minderre nagyon büszke vagyok” – vallotta az énekesnő. Mint mondta, bízik benne, hogy a közönség úgy tudott hazamenni a koncertjei után, hogy kapott valami lelki feltöltődést. „Amikor megkaptam a hírt, hogy lenne itt néhány koncert, először kicsit megijedtem, de aztán úgy éreztem, hogy a Jóistennek biztosan célja van azzal, hogy ide eljöjjek. Az volt a fő cél, hogy az emberek jól érezzék magukat. Én bízom benne, hogy a személyes találkozás által kicsit engem is megismerhettek.”

A fantasztikus koncertek során a művésznő saját, valamint ismert magyar és nemzetközi művészek dalaival kedveskedett a lelkes közönségnek, akik mindenütt vastapssal méltatták a frenetikus produkciót. Keresztes Ildikó elő­adását Szabó Tamás és Péterfi Attila zenei kísérete tette teljessé. A koncert alatt a háború károsultjainak megsegítésére gyűjtöttek, ezen felül pedig a beregszászi Bundás Alapítvány számára is gyűjtést indítottak.       

ev