Halálos rakétatámadás érte a 128-as dandárt

2023. november 7., 16:22 , 1184. szám

Zaporizzsja megyében egy, az arcvonalhoz közeli faluban orosz rakétatámadás érte a kárpátaljai 128. önálló hegyi rohamdandár katonáit november 3-án. Az esetnek több halottja és sebesültje van – jelentette a BBC News Ukrajina a Védelmi Minisztérium és az Ukrán Fegyveres Erők Stratégiai Kommunikációs Főosztálya nyomán.

A sajtó és a közösségi oldalak felhasználói azt írták, hogy a katonák kitüntetések átadására gyűltek össze a faluban a rakétaerők és tüzérség napja alkalmából. Az ellenség ekkor mért csapást Iszkander–M rakétával a 128-as dandár személyi állományára.

Az Ukrán Fegyveres Erők Stratégiai Kommunikációs Főosztálya szombaton, november 4-én este számolt be a tragikus eseményről, közölve, hogy a támadás következtében több katona életét vesztette, a sebesültek között helyi lakosok is vannak.

„A rakétaerők napja tiszteletére a 128. dandár állományát kitüntetésre gyűjtötték össze az arcvonal térségében. Felsorakoztak. Az oroszok csapást mértek, aminek következtében rengeteg tiszt és katona halt meg” – írta a Facebook közösségi oldalon Ruszlan Kahanec, a „Szonecsko” önkéntes zászlóalj parancsnoka.

Közzétett egy fotót, amelyen kiégett autók, lerombolt házak, sok holttest látható.

Orosz Telegram-csatornák közzétettek egy videót, amelyen állítólag a 128. dandár elleni támadás pillanata látható. Azt írták, hogy a támadás Dimitrove faluban történt. Közlésük szerint 30 katona vesztette életét. Az ukrán média húsznál több áldozatról ír. Az ukrán hatóságok kezdetben nem közölték a halottak számát.

A 128. dandár hivatalos Facebook-oldalán hétfőn 19 áldozatról számolt be.

„A legjobb katonáink vesztették életüket… Őszinte részvétünk a hozzátartozóknak, és ígérjük, hogy százszorosan megfizetünk harcostársainkért” – írták.

A közösségi oldalakon az emberek felháborodásuknak adtak hangot, amiért az eseményre egy, az arcvonalhoz közeli faluban került sor, amelyet rendszeresen érnek támadások, és ahol nagyon veszélyes a gyülekezés.

Rusztem Umjerov védelmi miniszter részvétét fejezte ki, és megígérte, hogy vizsgálatot indítanak, hogy „minden őszinte választ megadjanak az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak”.