Népszerű volt a hallgatók körében a XII. Kárpátaljai Vándoregyetem

2023. november 12., 15:36 , 1185. szám

November 9-én utolsó állomásához érkezett a XII. Kárpátaljai Vándoregyetem. A négynapos elő­adás-sorozatot a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) szervezte.

A „GENIUS” JA a Soós Kálmán Ösztöndíjprogram keretében minden év őszén megszervezi a Kárpátaljai Vándoregyetemet. Az immár tizenkettedik alkalommal megvalósuló programnak ezúttal négy intézmény biztosított helyszínt: a Beregszászi Kálvin János Református Szakkollégium, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium, a Radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégium és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF).

A Rákóczi-főiskola Gross Arnold termében összegyűlt hallgatókat és tanárokat elsőként dr. Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója köszöntötte. Felszólalásában a Vándoregyetem célját hangsúlyozva kiemelte: fontosnak tartják, hogy a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatásban dolgozó tanárok és kutatók valamennyi, Kárpátalján magyar nyelven oktató felsőoktatási intézményben vagy ahhoz köthető szakkollégiumban bemutathassák kutatási témájukat és tudományos eredményeiket elsősorban azért, hogy a fiatalok, akik hallgatják az előadásokat, kutatási témákra leljenek.

Prof. dr. Csernicskó István, a II. RF KMF rektora beszédében emlékeztetett a Magyar Országgyűlés húsz évvel ezelőtti egyik határozatára, melyben november 3-át a magyar tudomány napjává, a magyar tudomány ünnepévé minősítette. „Azóta a főiskolán ebben a hónapban olyan tudományos rendezvényekre kerül sor, amelyek megpróbálják kicsit közelebb hozni a közönséget, illetve azokat a tudósokat, akik elmélyültek egy-egy tudományos kutatómunka vagy egy-egy téma kidolgozásában. A Vándoregyetem kiváló alkalom arra, hogy tudomány-népszerűsítő előadások keretében a hallgatók a legprofibb kutatóktól halljanak a legfrissebb tudományos eredményekről. Emellett fontosnak tartjuk a Vándoregyetemet azért is, mert így el tudunk látogatni egymás intézményeibe: hozzánk jönnek más intézmények előadói, a mi kollégáink el tudnak jutni más intézményekbe, és így megismerkedhetnek egymással a hallgatók és az előadók is. Vagyis egyrészt tudomány-népszerűsítés, másrészt hálózatépítés, harmadrészt pedig kapcsolatteremtés is egyben mindez” – fogalmazott a főiskola rektora.

A pályázatra olyan fokozattal rendelkező tanárok vagy kutatók jelentkezését várták, akik valamely kárpátaljai felsőoktatási intézményben munkaviszonnyal rendelkeznek és általános érdeklődésre számot tartó témával kívánnak előadást tartani magyar nyelven. A 2023/2024-es tanévben a Vándoregyetemre 2023. július 10. – szeptember 11. között volt lehetőség jelentkezni. Ez idő alatt 9-en nyújtották be pályázatukat, akik közül mindannyian megtartották előadásukat. Az előadók valamennyien a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói voltak, akik 3 tudományterületet (történelem-, társadalom-, valamint természettudomány) és 5 tudományágat (közgazdaságtan, számvitel, biológia, történelem és pedagógia) képviseltek.

A Vándoregyetem november 6-án vette kezdetét a Beregszászi Kálvin János Református Szakkollégiumban, majd 7-én folytatódott az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban. A kutatók szerdán a Radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégiumban tartották meg előadásaikat, s végül a Vándor­egyetem csütörtökön a beregszászi főiskolán zárta kapuit. Az előadásokon összesen 186-an vettek részt.

Az előadások iránt a hallgatóság minden helyszínen nagy érdeklődést tanúsított, hiszen azokban szó esett a banki hitelezés sajátosságairól, a kriptovalutáról, a vállalkozók és a vállalkozások adóztatásáról, az ökológiai gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a szélenergiáról, a különböző tehetséggondozó programokról biológiából, az 1861–1869 közötti országgyűlési választások eredményeiről Ung megyében, emellett megismerhették Chira Sándor, a titokban felszentelt görögkatolikus püspök kálváriáját, valamint betekintést kaptak az orosz–ukrán háború menekültjeinek jövőképéről a Beregszászi járásban.

A XII. Kárpátaljai Vándor­egyetem megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

lexi