Kijevben járt az új brit külügyminiszter

2023. november 22., 10:52 , 1186. szám

Az újonnan kinevezett brit külügyminiszter, David Cameron november 16-án, múlt csütörtökön Ukrajnába látogatott, ahol találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel is.

Cameron az ukrán államfővel találkozva jelezte, hogy ez az első munkalátogatása brit külügyminiszterként.

Zelenszkij elnök köszönetet mondott vendégének a kiemelt figyelemért.

„Ez nagyon fontos, különösen most, amikor a világ nem csak az ukrajnai csatatéren kialakult helyzetre figyel. És a fókusz megosztása nem segít. Hálásak vagyunk, hogy Nagy-Britannia mindig támogatja Ukrajnát. Ezért örülök, hogy üdvözölhetem Önt, csapatát és a nagykövet urat. Hálásak vagyunk ezért az üzenetért” – idézi az ukrán államfőt a DW.

Cameron kiemelte, fontos számára, hogy hallja, mire van szüksége Ukrajnának, és miként kommunikáljon a szövetségesekkel a jövőben, hogy ne terelődjék el a figyelem Ukrajnáról.

„Csodálom az ukrán nép erejét és elszántságát. Látogatásommal azt akarom kifejezni, hogy továbbra is biztosítani fogjuk önöknek azt az erkölcsi, diplomáciai, gazdasági és mindenekelőtt katonai támogatást, amelyre szükségük van. Nemcsak idén, hanem jövőre is, és annyira, amennyire kell” – mondta.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott a védelmi együttműködésért, különösen az Ukrán Fegyveres Erők nagy hatótávolságú fegyverekkel való ellátásáért. Hozzátette: a közelgő tél előtt kiemelt prioritás az ukrán légvédelmi rendszer erősítése, hogy megóvják a polgárokat és a kritikus infrastruktúrát az orosz csapásoktól.

Az ukrán elnök a Fekete-tenger biztonsági helyzetéről és az alternatív gabonafolyosó további működéséről is tárgyalt Cameronnal. Köszönetet mondott a brit kormánynak az útvonal működtetésének támogatásáért és az azon áthaladó polgári hajók biztosításának bevezetésére irányuló közös erőfeszítésekért.

A felek egyeztették az ukrán békeformula előmozdításával és Ukrajna biztonsági garanciáinak kidolgozásával kapcsolatos álláspontjukat. Szóba került Kijev euroatlanti integrációja, valamint Nagy-Britannia Ukrajnának nyújtott támogatása az észak-atlanti szövetségbe (NATO) vezető úton.

David Cameron az ukrán fővárosban találkozott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is, akivel többek között az Oroszország elleni szankciók támogatásáról és a külföldön befagyasztott orosz vagyon Ukrajna helyreállítására való felhasználásának lehetőségéről tárgyalt.

„Megköszöntem Nagy-Britanniának az ukrán katonák kiképzését. Bízunk hazánk további támogatásában a NATO felé vezető úton” – írta a találkozóról Telegram-csatornáján az ukrán kormányfő.

A brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint Cameron találkozott Olha Sztefanisinával, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettesével is, akit arról biztosított, hogy Nagy-Britannia az észak-atlanti szövetség tagjaival együtt dolgozik Ukrajna csatlakozásának felgyorsításán, mert „tisztában van azzal, hogy az őt megillető hely a NATO-ban van”.

Ukrajna Külügyminisztériumának tájékoztatása szerint Cameron kijevi látogatása után Odesszába utazott, ahol tárgyalásokat folytatott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával az ukrán gabonaexport új útvonalairól és Ukrajna további fegyverekkel való ellátásáról, különös tekintettel a légvédelem megerősítésére.

Közösen felkeresték az odesszai kereskedelmi kikötőt, ahol az ukrán gabona exportjának elősegítéséről beszéltek.

A brit külügyminiszter elmondta, örömmel kereste fel Odesszát, mert „az ukrán haditengerészet jelentős előrelépést tett az orosz támadások leküzdésében és a fontos tengeri útvonal feletti ellenőrzés megerősítésében”.

Dmitro Kuleba a Cameronnal folytatott egyeztetés után megjegyezte, Nagy-Britanniának „eltökélt szándéka, hogy együtt dolgozzon a győzelemért, továbbra is megingathatatlan Ukrajna fegyverekkel való ellátásában, azok közös gyártásában és a Fekete-tenger megszabadításában az orosz fenyegetéstől”.

(hk/dw.com/eurointegration.com.ua)