A parlamentben javasolják a nemzetközi férfinap bevezetését

2023. november 23., 15:28

Képviselők egy csoportja határozattervezetet nyújtott be a Legfelső Tanácsban, amely indítványozza, hogy Ukrajnában vezessék be a nemzetközi férfinapot, és ezt minden évben november 19-én ünnepeljék – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

A javaslat megjelent a parlament honlapján. Kezdeményezői többedmagukkal Marija Mezenceva, Olekszandr Merezsko, Jevhenyija Kravcsuk és Jaroszlav Jurcsisin.

A tervezetet jegyző képviselők a határozat elfogadásának szükségességét azzal indokolják, hogy a nemzetközi férfinap létrehozása fontos lépés lehet a nemek közötti egyenlőség támogatásában.

„Ukrajnában, mint sok más országban, van nemzetközi nőnap és az emberi jogok napja. A nemek közötti teljes egyenlőség biztosítása érdekében azonban fontos a nemzetközi férfinap bevezetése, ami a nemzeti jogszabályokban is tükröződik. Azt mutatná, hogy a társadalom elismeri a férfiak jogainak és problémáinak fontosságát, valamint társadalmi hozzájárulásukat. Ez pozitív változásokat idézhet elő a nemekkel és a nemek közötti viszonyokkal kapcsolatos elképzelésekben” – írják.

A kezdeményezők rámutatnak arra is, hogy a világ 80 országában már van ilyen ünnep.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)