„Ecset nélkül fest a nap” – I. Weinrauch Katalin Szavalóverseny Haranglábon

2023. november 24., 18:08 , 1187. szám

„Ecset nélkül fest a nap” címmel szervezték meg az első bátyúi kistérségi Weinrauch Katalin Szavalóversenyt a Haranglábi Gimnáziumban.

A megmérettetésen a kistérség alsó tagozatosai, összesen 24 fiatal vett részt, akik kizárólag Weinrauch Katalin munkáiból válogathattak. Bátyúban és a környékén több hagyományőrző nyelvápoló megmérettetést szerveznek, de ez volt az első, hogy teret biztosítottak a legkisebb tanulóknak is.

„A széppróza és a vers ugyanúgy a magyar kultúránk része, mint a népmese és a néptánc. Azért is szükségesek az ilyen kezdeményezések, hogy erre felhívjuk a figyelmet” – fogalmazott a versennyel kapcsolatban Híres-Szabó Éva, a KMKSZ Haranglábi Alapszervezetének elnöke.

Weinrauch Katalin 34 évig dolgozott könyvtárosként, 10 évig pedig a beregszászi gyermekkönyvtárat vezette. Kárpátalján elsősorban gyermekíróként tartják számon, de ír felnőtteknek szóló műveket is. Az írónő több alkalommal tartott elő­adást Haranglábon is rendhagyó irodalomórák formájában, s ez adta az ötletet a verseny megszervezéséhez.

„Nagy öröm számunkra, hogy megvalósulhatott a szavalóverseny kistérségünkben, amely szeretnénk, ha hagyománnyá válna” – fogalmazott Tari Erika, a Haranglábi Községi Könyvtár vezetője.

A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai mind azon dolgoznak, hogy a fiatalokkal megszerettessék a szép szót, természetesen ezen belül a prózát is, emelte ki Varga Éva, az egyesület elnöke. „Nemcsak az iskolában tanult klasszikusok műveit szeretnénk, hogy ismerje a felnövekvő nemzedék, hanem a mai kor íróit, költőit is. Ezek közül pedig a legdrágábbak nekünk azok, akik itt élnek, Kárpátalján és itt alkotnak a kárpátaljai gyerekeknek” – hangsúlyozta Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.

Míg a verseny zsűrije értékelte a produkciókat, addig a Sárosoroszi Hangraforgó hagyományőrző csoport tagjai tartottak hangszeres bemutatót, majd rögtönzött táncházat.

„Már az együttes megalakulásánál azt tekintettem legfontosabb feladatomnak, hogy az irodalmat közelebb hozzam a gyerekekhez. És mivel én is szeretem a megzenésített verseket, ez állt hozzám a legközelebb, ezáltal tudtam a gyerekeknek is átadni mindezt” – mondta Gáti Georgina, a Sárosoroszi Tehetséggondozó Műhely és a Sárosoroszi Közösségi Könyvtár vezetője.

A legjobban a Haranglábi Gimnázium két tanulója teljesített, hiszen az első és második osztályos kategóriában Kovács Áron, míg a 3–4. osztályos korcsoportban Baranyi Maximilián lett a legjobb. Maximilián az idén megszervezett Erzsébet-napi szavalóversenyen is második helyezést ért el.

„Köszönöm a szervezőknek a meghívást, hiszen egy nagyon izgalmas és jó hangulatú versenyen vehettem részt” – fogalmazott Shrek Tímea, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság alelnöke, a verseny egyik zsűritagja.

A megmérettetésről senki nem tért haza üres kézzel, a legjobbak pedig – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felajánlásának köszönhetően – egy-egy ajándékutalványt is kaptak, amelyeket a Beregszászi Református Iratmisszió, Könyves- és Ajándékboltban válthatnak be.

A szervezők és a kistérségi oktatási osztály jövőre is megszervezi a szavalóversenyüket, amellyel Weinrauch Katalin írónő munkássága előtt kívánnak tisztelegni.

TV21 Ungvár/K. K.