Elindult a 16 nap az erőszak ellen program, Kárpátalja is csatlakozott

2023. november 25., 08:44

Ukrajnában november 25. és december 10. között minden évben megrendezik a 16 nap az erőszak ellen összukrajnai akciót, melynek célja hogy felhívja a társadalom figyelmét a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás, az emberkereskedelem leküzdésére, a nők jogai védelmének problémáira. Sajnos a háború súlyosbította ezt a problémát. Az erőszakot elszenvedett nőkre vonatkozó statisztikák romlottak az országban.

„2020-ban aláírták Ukrajna elnökének rendeletét a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló sürgős intézkedésekről. Kormányszinten nagy a munka: elindultak a különböző állami programok, és az 1547-es forródrót a családon belüli erőszak megelőzésére. Jelenleg növekszik a családon belüli erőszakkal kapcsolatos statisztikák száma. Az idei év 9 hónapjában 6 750 fellebbezésünk van. Közülük több mint 220 bejelentés gyermekektől érkezett. Mintegy 5 000 bejelentés érkezett nőktől és 1 600 férfiaktól” – mondta Petro Dobromilszkij, a kárpátaljai megyei adminisztráció helyettes vezetője.

Oljha Travina, az OVA Szociális Védelmi Főosztályának vezetője szerint jelenleg 25 szakszolgálat működik a régióban az áldozatok támogatására.

„16 mobil szociális és pszichológiai segítségnyújtó csapatunk van. 3 óvóhely is van, ahová ilyen személyek jelentkezhetnek. A segítségnyújtás másik fajtája közé tartoznak a krízisszobák. Ezek Ungváron, valamint a Felsődomonyai és Ókemencei kistérségben működnek” – mondta el.

Olekszandr Prihogyko, a megyei országos rendőr-főkapitányság prevenciós tevékenységi osztályának vezetője pedig hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nemrégiben bemutattak egy mobilalkalmazást a családon belüli vagy nemi alapú erőszaktól szenvedők számára. Ez tartalmaz egy pánikgombot, amelyet a veszély pillanatában 2 másodpercig le kell nyomni a rendőrség hívásához. A gomb úgy néz ki, mint egy semleges ikon az okostelefon képernyőjén. Így bármikor hívhatják a rendőrséget.

(ko.net.ua/VV)