Csak hivatalos „tézisekkel” utazhatnak külföldre a parlamenti képviselők

2024. január 11., 08:44 , 1192. szám

A tézisek, amelyeket a Külügyminisztériumtól kapnak, mielőtt külföldre utaznának, nem a népképviselők tevékenységének korlátozására tett kísérlet, hanem hozzájárulás az egységes megszólalás elvének érvényesítéséhez az állami politikában a nemzetközi színtéren – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, a Legfelső Tanács elnöke az Interfax–Ukrajina hírügynökségnek adott exkluzív interjújában.

Korábban jelentették, 2024. január 1-jétől életbe léptek a Legfelső Tanács elnökének 2022. december 30-i, 806. számú rendeletének (Az ukrajnai népképviselők hadiállapot alatti külföldi kiküldetései nyilvántartásba vételére vonatkozó eljárás egyes kérdéseiről) módosításai. A rendelkezés mostantól előírja többek között, hogy a parlamenti képviselőknek külföldi útjaik előtt hivatalos felvilágosítást kell kapniuk Ukrajna Külügyminisztériumától az állam külpolitikai irányvonaláról, vagy meg kell kapniuk hivatalos nyilatkozataiknak és kommentárjaiknak a tárca által jóváhagyott téziseit azzal a céllal, hogy az állami politikát valósítsák meg a külföldi útjukkal összefüggő kérdésekben.

„Nagy vitát kavart a Külügyminisztériumtól kapott tézisek kérdése. Szeretném emlékeztetni önöket, hogy a hadiállapot idején nagyon fontos az állam egységes megszólalása. És azok is, akik bírálják ezt, külföldi útra indulva mindenképpen kapnak ilyen téziseket, mert ez az állami politika. Persze mondhatsz, amit akarsz, de a fő kérdésekben (fegyverek, pénzügyek, Ukrajnának nyújtott segélyek, szankciók támogatása) egy hangon kell megszólalnunk. És ezért kell ilyen téziseket adni. És ez így helyes, mert mi ukrán államként egy csapat vagyunk nemzetközi szinten” – közölte a házelnök.

„Ha egy képviselő Ukrajna álláspontjától eltérően cselekszik, van-e joga képviselni a parlamentet a nemzetközi kapcsolatokban? Erősen kétlem” – fogalmazott Sztefancsuk.

A liga.net közölte a rendelet teljes szövegét, amelyből kitűnik egyebek mellett, hogy a népképviselő külföldi útra irányuló kérelmét elbírálatlanul hagyhatják, ha az előző útja során, a kiküldetés előtt nem kapott „a Külügyminisztériumtól a külpolitikai irányvonallal kapcsolatos felvilágosítást, vagy nem kapta meg hivatalos nyilatkozatainak és kommentárjainak a Külügyminisztérium által jóváhagyott téziseit az állampolitika megvalósítására vonatkozóan a külkapcsolatok terén a külföldi út témájával összefüggő kérdésekben”.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, az elmúlt hónapokban a Legfelső Tanács néhány képviselője jelezte, hogy a parlament vezetése blokkolta külföldi útjaikat.

(ntk/interfax.com.ua/eurointegration.com.ua)