Zaluzsnij és Umjerov is lemondta külföldi útját

2024. január 18., 15:53 , 1194. szám

Január 17-én került sor Brüsszelben az Ukrajna–NATO Tanács első katonai vezetői szintű ülésére. Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) főparancsnoka azonban nem volt jelen a találkozón. És nem ő volt az egyetlen az ukrán vezetők közül, aki múlt héten lemondta külföldi útját.

A DW tudósítása szerint az ukrán főparancsnok nevében Szerhij Szalkucan vezérőrnagy, Ukrajna katonai képviselője tájékoztatta a megjelenteket. Az ukrán NATO-misszió közlése szerint Szalkucan beszámolt kollégáinak Oroszország stratégiai feladatairól a háborúban, rámutatott, mire irányulnak az agresszor erőfeszítései, és részletesen tájékoztatott a harctéren kialakult helyzetről. Emlékeztetett, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknek különösen nagy szükségük van F–16-os vadászgépekre, minden típusú és hatótávolságú légvédelmi eszközre, valamint a katonák kiképzésére a partnerországokban.

„A szövetségesek arról biztosítottak, hogy Ukrajna támogatása változatlan marad, és megerősítették, hogy készek megadni a szükséges segítséget” – jelentette az ukrán fél.

Robert Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke a találkozó után hangsúlyozta, hogy a Szövetség mindaddig támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges.

„Nagyra értékeljük az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarát a ZSZU erejéért, előrelátásáért és odaadásáért” – írta az X közösségi oldalon.

Az Ukrajinszka Pravda Zaluzsnij távolmaradásának okát illetően utóbb közölte, értesülésük szerint Zaluzsnij a brüsszeli tanácskozással egy időben részt vett a legfőbb főparancsnok haditanácsán.

Másnap, január 18-án a Jevropejszka Pravda a francia védelmi minisztérium közleményére hivatkozva jelentette, hogy Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter „biztonsági okokból” lemondta a január 18-ra meghirdetett útját, és video-összeköttetés segítségével kapcsolódik be a tervezett eseményekbe ottani kollégájával, Sébastien Lecornu-vel. Umjerov látogatása során tervezték bejelenteni az Ukrajna támogatására létrehozott Ramstein formátumú kapcsolattartó csoport keretében megszervezett „tüzérségi koalíciót”, melyben Franciaország és az Egyesült Államok vállalta a vezető szerepet, és amelybe összesen mintegy 20 országot vontak be.

Később a Védelmi Minisztérium közleményben tudatta, hogy Umjerov azért mondta le az utat, mert január 17-én részt vett a legfőbb főparancsnok haditanácsán. Hozzátették: időben figyelmeztették a vendéglátókat az út elhalasztásáról, a francia és az ukrán tárca most újabb látogatási időpontot egyeztet.

 (pszv/dw.com/eurointegration.com.ua)