Készül az új Munkatörvénykönyv

2024. január 20., 15:26 , 1193. szám

A Gazdasági Minisztérium azt ígéri, hogy a közeljövőben megvitatás céljából közzéteszik az új Munkatörvénykönyv tervezetét – írta minap a korrespondent.net.

Ukrajnában még mindig a szovjet Munkatörvénykönyv van érvényben, bár bizonyos módosításokkal, emlékeztet a portál. A jogszabály újraírásával többször próbálkoztak már az elmúlt években, de eddig egyetlen törvényjavaslat sem jutott el a parlamenti szavazásig.

„Ukrajnában a munkaerőpiac továbbra is az 1971-es Munkatörvénykönyv szerint működik. A számos változtatás ellenére ez a dokumentum már nem felel meg a kor követelményeinek és lassítja a gazdaság fejlődését. A teljes körű háború csak még inkább rávilágított valamennyi hiányosságára, az archaikus és sokszor káros szovjet normákra, amelyek több mint fél évszázadosak. Az új munkaügyi szabályozásban végre legalizáljuk a foglalkoztatás különböző formáit: távmunka, otthoni munka, kötetlen munkaidő. Digitalizáljuk az alkalmazottakkal kapcsolatos információk gyűjtését. Nem lesz többé szükség papíralapú munkakönyvekre. Küzdeni fogunk a mobbing ellen stb. Célunk olyan feltételeket teremteni, hogy aki dolgozni akar, az akadálytalanul megtehesse” – mondta el Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter.

Az ukrajnai munkaerőpiac megújítása felé tett további fontos lépésnek tekintik az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) korszerűsítését, mely fokozatosan át fog térni a humántőke-fejlesztés szolgáltatásorientált modelljére és a lakosság szociálisan sérülékeny csoportjainak támogatására. Az ÁFSZ reformja feltételezi a folyamatok 90%-ának digitalizálását és a széles körű partnerségi hálózatok kialakítását a képzést, munkaerő-közvetítést végző cégekkel, valamint a szociális projekteket megvalósító civil szervezetekkel. Ennek eredményeként a szolgálatnak erőteljes elemző központtá kell válnia, amely képes iparáganként és régiónként előre jelezni a munkaerőpiac alakulását, és megtervezi a támogatási programokat. Ezzel párhuzamosan a szolgálatnak továbbra is el kell látnia hagyományos feladatait: a munkaerő-toborzást, a munkanélküliek képzését és átképzését, az állami vállalkozástámogatási programok és pályázati projektek megvalósítását.

(zzz/korrespondent.net)