Zelenszkij a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek

2024. január 24., 10:48 , 1194. szám

Volodimir Zelenszkij elnök az ukrán egység napja alkalmából felvett köszöntőjében bejelentette, hogy január 22-én a parlament elé terjeszti a többes állampolgárság ukrajnai bevezetéséről szóló törvényjavaslatot – közölte az Ukrajinszka Pravda.

„A mai napon Ukrajna Legfelső Tanácsa elé terjesztek egy kulcsfontosságú törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a törvények komplex módosítását és a többes állampolgárság intézményének bevezetését. Lehetővé teszi a világ különböző országaiban minden ukrán nemzetiségűnek és leszármazottaiknak, hogy rendelkezzenek az állampolgárságunkkal. Természetesen az agresszor ország állampolgárainak kivételével” – idézi a portál az államfőt.

Az elnök kifejtette, hogy a szellemük, származásuk szerint ukránoknak a törvény szerint is ukránokká kell válniuk.

„Egyaránt vonatkozik ez az ukránokra a világ minden sarkában, valamint azokra a külföldi önkéntesekre, akik az ország védelmére keltek és harcolnak Ukrajna szabadságáért, akárcsak a szülőföldjükért” – jelezte Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna szülőfölddé válik a számukra.

„Mindazoknak, akik nem felejtették el gyökereiket, és nem hagyják, hogy a világ megfeledkezzen Ukrajnáról; mindazoknak, akiknek ereiben ukrán vér folyik, és akiknek a mellkasában szabad szív dobog; a származásuk szerint ukránoknak, akik már régóta bebizonyították, hogy lélekben ukránok, sokévi várakozás után végre útlevél szerint, törvényi szinten is ukránokká kell válniuk” – fogalmazott az elnök.

(hk/pravda.com.ua)