Brenzovics László levélben fordult Denisz Smihalhoz a határsávban élők tartózkodási engedélye eltörlése kapcsán

2024. január 27., 09:27 , 1195. szám

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke levélben fordult Denisz Smihal ukrán miniszterelnökhöz a határsávban élő állampolgárok tartózkodási engedélye eltörlése kapcsán.

2023. december 7-én a miniszteri kabinet módosította a 1998. július 27-i 1147. számú határozattal jóváhagyott, a határrendészetről szóló rendelet 7. pontját. A módosítás értelmében ezentúl azok a személyek, akik belépnek, tartózkodnak vagy munkálatokat végeznek az Állami Határőrszolgálat ellenőrzése alatt lévő területen, ún. tartózkodási engedéllyel kell rendelkezzenek.

„Az ilyen változtatások jelentősen megnehezítik a kárpátaljai lakosok közlekedését lakhelyük vagy munkahelyük megközelítését illetően, hiszen a legtöbb határ menti települést helyi jelentőségű utak kötik össze” – olvasható a levélben. A KMKSZ vezetője arra is kitér, hogy Kárpátalja 460 kilométer hosszúságban az Európai Unió négy országával – Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával – is határos.

A rendeletmódosítás összesen öt kárpátaljai járást érint, s nagy a valószínűsége annak, hogy ilyen mennyiségű állampolgári engedélyigénylésnek feldolgozását a megyei határőregységek nem végzik el az ígért 10 napon belül.

Mindezeket számba véve Brenzovics László arra kéri a kormányvezetőt, hogy töröljék a rendelet 7. paragrafusának azon részét, amely tartózkodási engedély megszerzését írja elő azoknak a személyeknek, akik a határsávban élnek és/vagy dolgoznak.

VV