Biológiai anyagok tárolása: Még hatályba se lépett, máris módosítanák a törvényt

2024. január 31., 17:16 , 1195. szám

A Legfelső Tanács törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé teszi az ukrán katonák számára a szaporítósejtek ingyenes tárolását az úgynevezett kriobankokban, hogy később, a reproduktív funkciók esetleges elvesztése esetén felhasználhatók legyenek. Ám ugyanez a dokumentum lényegében lehetetlenné teszi az elesett katonák özvegyei számára, hogy éljenek a lehetőséggel – írja a podrobnosti.ua Olena Babics ügyvédre hivatkozva.

„A minap konzultáltam egy katona özvegyével. Fiatal férfi volt (a férj – a szerk.), arról álmodtak, hogy gyermekeik lesznek. A frontra indulás előtt mélyhűtöttek spermát. […] A férj meghalt. […] Hát hogyan magyarázzam el egy gyásztól lesújtott nőnek, aki alig néhány hónapja készítette el párjával az okmányokat a gyerek megszüléséhez, hogy miközben férje az országot védve elesett, törvényhozóink szó szerint megfosztották őt a jogától, hogy a halála után apává váljék?!” – háborgott az ügyvéd a Facebook közösségi oldalon.

Az UNIAN hírügynökség összeállításában felidézi, hogy a Legfelső Tanács 2023 márciusában fogadta el első olvasatban a 8 011. számú törvényjavaslatot, amely szerint az ukrán katonák ingyenesen tárolhatják ivarsejtjeiket a kriobankokban. Novemberben második olvasatban is elfogadták a jogszabályt. Ám 2024 elején a társadalom arról értesült, hogy a képviselők a második olvasat előtt „érdekes” változtatásokat hajtottak végre a dokumentumon. A Mihajlo Raduckij képviselő által jegyzett módosító indítvány a következőképpen hangzik: „Ha a személy, akinek reproduktív sejtjeit tárolják, meghal, vagy a megállapított eljárás szerint halottá nyilvánítják, tárolásukat további utilizálásuk mellett megszüntetik.”

A hírügynökség szerint az ukránokat leginkább az háborította fel, hogy a törvény szövegéből úgy tűnik, nem az özvegy dönt a szeretett személy ivarsejtjeinek sorsáról, hanem az állam. Ezenkívül a törvényből az következik, hogy abban az esetben, ha a katona családja önállóan fizette a sejtek tárolását, áttérhetnek az ingyenes tárolásra, de nem világos, hogy a feleség kérésére visszatérhetnek-e majd a fizetős tárolásra, ha a férj meghalt.

Az UNIAN-nak nyilatkozó Danijil Popkov ügyvéd megjegyzi, hogy a „botrányos” módosítás nem vonatkozik azokra, akik saját zsebükből fizetnek a biológiai anyagok tárolásáért: „A »Joguk van az ingyeneshez« nem jelenti azt, hogy az anyagukat automatikusan térítésmentesen fogják tárolni. Csak annyit mond, hogy ezek az emberek igényt tarthatnak a további ingyenes tárolásra (azzal a feltétellel, hogy kérelmezik ezt, majd erre a célra költségvetési forrást különítenek el).”

Az ügyvédnek meggyőződése, hogy bár a jogszabály március 23-án életbe lép, semmi nem változik, és „senki nem fog semmit megsemmisíteni”. Először is azért, mert akik már jelenleg is részt vesznek reprodukciós programokban, ezt saját költségükön teszik, vagyis rájuk a törvény nem vonatkozik. Másodszor, a jogszabály kimondja, hogy a jogosultságot az ingyenes tárolásra a miniszteri kabinet által meghatározott rend szerint nyerik el az érintettek, tehát azután, hogy kidolgozzák az eljárást szabályozó rendelkezést, ám a kormány csak most látott munkához. Ami pedig a kifogásolt jogszabályi pontot illeti, a törvényalkotó valószínűleg csak arról akart rendelkezni, mi a teendő a „gazdátlanul” maradt biológiai anyagokkal.

Popkov elismeri ugyanakkor, hogy „a törvény egyes pontjait jobban is meg lehetett volna írni”. A jelek szerint a képviselők is érzékelik, hogy magyarázattal tartoznak a módosító indítvány miatt. Azt ígérik, hogy rövidesen kijavítják a vitás rendelkezést.

(pszv/podrobnosti.ua/unian.ua)