Beregszászi pedagógus lett 2024 külhoni tanára

2024. február 6., 15:34 , 1196. szám

Az Év Tanára díjat az Év Tanára szakmai bizottsága ítéli oda olyan pedagógusoknak, akik a legtöbbet tették a magyar közoktatás, nevelés terén a bizottság tagjai szerint. A jelölés teljesen nyilvános volt, diákok, pedagógusszervezetek és pedagógusok egyaránt jelölhettek. Összesen mintegy 100 jelölésből választották ki a díjazottakat. Külhoni kategóriában Hnatik-Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum magyarnyelv- és irodalomtanára kapta a kitüntetést.

Hnatik-Riskó Márta, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum magyarnyelv- és irodalomtanára immáron 36 éve pedagógus, továbbá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, valamint a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (BKÉSZ) aktív tagja. Mindeközben a Kárpátalja hetilap és a Közoktatás folyóirat munkatársa.

A magyar kultúra megőrzése, anyanyelvünk ápolása Hnatik-Riskó Mártának a legfontosabb célja, amelyet minden tanítványának igyekszik átadni. Diákjai több anyanyelvi, helyesírási, nyelvhasználati versenyen is díjakat nyertek. A tanárnő minden óráját egy-egy idézettel indítja, amely gondolatok varázslatos anyanyelvünket, történelmi nagyjainkat dicsőítik.

Közel egy évtizedig köztiszteletnek örvendő szervezője és programfelelőse volt a kárpátaljai magyar nyelv és irodalom szakos tanárok továbbképzésének a KMPSZ Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógus­akadémiáján. Közreműködött több tanári kézikönyv és segédkönyv, tudományos munka szerkesztésében, valamint lektorálásában – hangzott el a beregszászi tanárnő laudációjában.

A kitüntetést dr. Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője adta át február 6-án Budapesten, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. székházában. A díjat Hnatik-Riskó Márta nevében – mivel a díjazott nem tudott részt venni az ünnepségen – barátja és kollégája, Iván Éva, a Derceni Középiskola magyarnyelv- és irodalomtanára vette át.

A Bethlen Gábor Alap karolta fel és támogatja 2012 óta az egyik legnagyobb internetes középiskolai portál kezdeményezésére elindult Év Tanára díj adományozását, amely erkölcsi és anyagi elismerést is jelent azoknak a pedagógusoknak, akik áldásos tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövekvő generációk tagjai megfelelő tudás és megfelelő erkölcsi útmutatás birtokában készülhessenek fel az életre és tevékenységükre.   

ZsT