Újvidék: Városnapi ünnepséget tartott a Vajdasági Magyar Szövetség

2024. február 6., 16:07 , 1196. szám

Városnapot ünnepelt a tartományi székváros magyarsága a VMSZ szervezésében. Arról emlékeztek meg, hogy 276 évvel ezelőtt Mária Terézia magyar királynő szabad királyi város címet adományozott Újvidéknek (Neusatz-nak, illetve Neoplantának).

A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezete immár huszonharmadik alkalommal rendezte meg a városnapi ünnepséget, ezúttal is az Újvidéki Színházban. Az egybegyűlteket Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke köszöntötte.

Az ünnepségen jelen volt többek között dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete és Milan Đurić, Újvidék polgármestere is.

„Újvidék a vajdasági magyarság egyik központja, tartományunk fővárosa. Nagyon fontos az, hogy itt megfelelő életkörülmények legyenek, illetve hogy a magyarság megmaradása, fejlődése szempontjából fontos beruházások valósuljanak meg” – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.

Az ünnepség keretében átadták a város napja alkalmából odaítélt Újvidéki Magyar Kiválóság Díjakat is. A Vajdasági Magyar Szövetség immáron ötödik éve jutalmaz meg ezzel az elismeréssel olyan fiatalokat, akiknek teljesítményeire és elért eredményeire büszkék. Az idén Erdei Szabolcs és a Tarján család vehette át a díjat.

(vajma.info/Kárpátalja)