A tömbmagyarság vállaljon felelősséget a szórványért

2024. február 13., 11:09

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Gyertyánligeti Alapszervezete február 10-én tartotta meg soron következő közgyűlését. Az eseményen Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke az aktuálpolitikai helyzetet vázolva kiemelte: a legfontosabb, hogy a nehéz idők ellenére se engedjük el egymás kezét. Ki kell építeni a tömb- és a szórványmagyarság közötti szoros kapcsolatot.

A helyi Magyar Házban megtartott eseményen jelentős létszámban vettek részt a gyertyánligeti magyarság KMKSZ-tagjai. A közgyűlésen egyperces néma csenddel emlékeztek a nemrég elhunyt Barta Józsefre, a KMKSZ egykori alelnökére, valamint a háború áldozataira. Ezt követően elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt.

Ájben István, a KMKSZ Gyertyánligeti Alapszervezetének elnöke évösszegző beszámolójában megjegyezte: nagyon nehéz éven vannak túl. Az elmúlt év a küzdelemről szólt, elsősorban arról, hogy meg tudjanak maradni közösségükben. Mint fogalmazott: a KMKSZ igyekezett segíteni a helyi magyarságot szülőföldön való boldogulása szempontjából. Az elnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt évben több kulturális programot szerveztek: március 15-e, anyák napja, szépkorúak napja, megemlékezés a málenykij robot áldozatairól, valamint a helyi hagyományos karácsonyi betlehemes Heródes-játékot is felelevenítették. Ájben István kifejtette: „A legfontosabbak jövőnk szempontjából a gyerekek. Ahhoz, hogy nyelvünket továbbörökítsük, szükséges az is, hogy otthon is egyre többet beszéljenek magyarul.” Mint fogalmazott: sajnos az elmúlt időszakban csökkent az alapszervezet taglétszáma, valamint a Kárpátalja hetilap előfizetése is. Az elnök felhívta a figyelmet a magyar újság fontosságára. Azt is kiemelte, hogy az idei kulturális programokat jótékonysági gyűjtéshez kapcsolják majd, amely által a fronton teljesítő gyertyánligeti katonák családjait szeretnék támogatni.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke az aktuálpolitikai helyzetet ismertetve a tagsággal kiemelte: az elmúlt harmincöt évben a szórványmagyarságban is kiépült egy intézményrendszer, amelynek köszönhetően ma iskolák, óvodák működnek. A jövőre való tekintettel az elsődleges cél az, hogy ez a rendszer továbbra is fennmaradjon. Megjegyezte: az idei év az összekapaszkodás, a hálózatosodás éve lesz, melyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság is meghirdetett. „A legfontosabb feladat, hogy iskolák és óvodák között hálózatot, kapcsolatokat hozzunk létre, s azokat a határainkon túlra is kiépítsük. Elsődleges prioritás kell legyen a tömbben élő magyarság számára, hogy felelősséget vállaljon a szórványért. Mert a szórvány érték, amelyet meg kell tartani” – szögezte le Sari József.

Ezt követően az alapszervezet gazdasági titkára, Kamarás László beszámolt a taglétszám változásáról az elmúlt évben. Mint mondta, 139 fős az alapszervezet tagsága, azonban a tavalyi éven 25 fő utazott külföldre, így ismét csökkent a létszám. Ezt követően ismertette az alapszervezet elmúlt évi bevételét és gazdasági kiadásait.  

A beszámolókat követően Sari József a KMKSZ nevében elismerő oklevelet adott át a helyi alapszervezet egykori kiemelkedő aktivistái, id. Ájben István, valamint Husz József számára.

VE