Amerika támogatásáról biztosított Kijevben a kongresszusi küldöttség

2024. február 14., 09:42 , 1197. szám

Kijevben tárgyalt az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának kétpárti küldöttsége – jelentette február 9-én az Ukrajinszka Pravda.

A küldöttséget a Képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner republikánus képviselő vezette. Tagjai voltak a delegációnak a republikánus French Hill, a demokrata Jason Crow, az ugyancsak demokrata Abigail Spanberger – szintén a hírszerzési bizottságból –, valamint a republikánus Zach Nunn a pénzügyi szolgáltatások bizottságából.

A küldöttséget fogadta Volodimir Zelenszkij. Az Elnöki Hivatal (OP) weboldalának közleménye szerint az államfő köszönetet mondott a két pártnak a teljes körű invázió kezdete óta Ukrajnának nyújtott támogatásért, és hangsúlyozta annak „kritikus fontosságát”, hogy a Kongresszus megszavazza a következő segélycsomagot országa számára.

„Nem állhatunk meg az agresszor elleni harcunkban. Ahhoz, hogy ez a küzdelem hatékony legyen, nélkülözhetetlen szövetségeseink, mindenekelőtt az Egyesült Államok támogatása. Meggyőződésem, hogy a Kongresszus feltétlenül elfogadja a határozatot a segélyek megítéléséről, amelyekre Ukrajnának szüksége van” – idézi Zelenszkijt az OP.

Az elnök tájékoztatta a képviselőket a fronton kialakult helyzetről és a fegyveres erők szükségleteiről, különös tekintettel a légvédelmi rendszerekre, valamint a modern drónok és elektronikus hadviselési eszközök közös ukrajnai gyártásának kilátásaira.

Az amerikai törvényhozás küldöttségének tagjai kijevi sajtótájékoztatójukon arról biztosítottak, hogy az Egyesült Államoknak eltökélt szándéka folytatni Ukrajna támogatását, ez látogatásuk központi üzenete.

A republikánus French Hill rámutatott, hogy az Egyesült Államokban végzett közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak nem akarják Putyin győzelmét Ukrajnában.

„Az emberek tudják, hogy ez nemcsak Európának, Ukrajna népének, Ukrajna szuverenitásának rossz, hanem a világnak is. [...] Nem engedjük, hogy ezt a szuverén nemzetet elpusztítsa az orosz medve, amely szüntelenül eszik, még akkor is, ha nem éhes” – idézi a képviselőt az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

A demokrata Jason Crow megerősítette: látogatásuk célja, hogy jelezzék, az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát.

„Nemcsak azért támogatjuk Ukrajnát, mert megértjük, hogy a szabadság és a demokrácia védelme az egész világon amerikai érték, hanem azért is, mert ez Amerika érdeke is. Éves védelmi költségvetésünk kevesebb, mint 5%-ával segítettünk Ukrajnának biztosítani egy stabil és virágzó Európát. Segítettünk Ukrajnának elpusztítani az orosz hadsereg több mint felét. Segítettünk Ukrajnának megvédeni NATO-szövetségeseinket” – hangsúlyozta a demokrata politikus.

(szcs/pravda.com.ua/president.gov.ua/interfax.com.ua)