Németország 10 millió ukrán menekültet jósol Oroszország győzelme esetén

2024. február 15., 13:40 , 1197. szám

A német kormány előrejelzése szerint Oroszország győzelme esetén az Ukrajna elleni háborúban további mintegy 10 millió ukrán hagyja el az otthonát, és többségük Nyugat-Európába, azon belül is Németországba kerül – idézi a DW a Welt am Sonntag című német kiadványt, amely parlamenti képviselőkre és biztonsági szakértőkre hivatkozva írt a témáról február 10-én, szombaton.

Gerald Knaus migrációs szakértő megjegyezte, hogy a háború elől menekülők Ukrajnából érkezett áradata máris a legnagyobb Európában a XX. század negyvenes évei óta. Úgy véli, ha Ukrajna veszít, jóval több mint 10 millió ember érkezik az Európai Unióba. A teljes körű orosz invázió megindulásától máig Németország már több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be.

Roderich Kiesewetter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai szakértője felszólította a szövetségeseket, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

„Ha nem változtatunk az Ukrajna támogatására vonatkozó stratégiánkon, sokkal valószínűbbé válik a tömeges kivándorlás Ukrajnából és a háború NATO-országokra való átterjedésének legrosszabb forgatókönyve” – figyelmeztetett.

Berlin ugyanakkor abból indul ki, hogy Ukrajna elegendő katonai eszközzel és pénzzel rendelkezik ahhoz, hogy 2024 végéig fenntartsa a védelmet és a stabilitást – áll a Welt am Sonntag cikkében. A kiadvány hozzáteszi: sem a német titkosszolgálatok, sem a nyugati elemzők nem tartanak valószínűnek jelentősebb áttörést a fronton az idén.

(zzz/dw.com)