Potápi Árpád János: A nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz

2024. február 21., 11:19 , 1198. szám

A nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz, mely az egészséges életmódra való nevelésnek is fontos része – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár múlt szombaton a székelyföldi Hargitafürdőn megrendezett 11. Konzul Kupán.

Potápi Árpád János elmondta: éppen az említett ok miatt a nemzetpolitikai államtitkárság a fő támogatója a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és partnerei által több mint egy évtizede szervezett amatőr síversenynek.

Kiemelte: az amatőr síversenyen részt vevő gyerekek nemcsak a sport egészségre jótékony hatásaiban részesülnek, hanem közösséget is alkotnak.

„Amikor a sportról és a közösségről beszélünk, ne felejtsük el, hogy Székelyföldön az egyik legnemzetibb sport a sísport közel egy évszázada” – mutatott rá.

Emlékeztetett: a térség Tófalvi Évától Miklós Editig kiváló versenyzőket adott a magyar sportnak.

„Ezekben a gyerekekben is olyan reménységünk van, hogy egyszer majd ők képviselhetik a magyar nemzetet, amikor a dobogó egyik fokára, talán a legmagasabb fokára állnak” – mondta.

Gyurta Dániel úszó, olimpiai bajnok a Külgazdasági és Külügyminisztérium főtanácsadójaként, a magyar és a nemzetközi olimpiai bizottság tagjaként üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta: az olimpiai mozgalomban is azzal küzdenek, hogy a gyerekeket, a fiatalokat elhívják a modern világ eszközei, a telefon, a számítógépes játékok elől.

„A sportot igenis lehetőségként tudjuk nekik biztosítani, és higgyék el, ha azt mondom, nincs könnyű dolgunk” – fogalmazott.

Köszönetet mondott és gratulált a szervezőknek, hogy a versenyen évről évre egyre több gyerek tud jelen lenni és élni a sport adta lehetőségekkel.

A nemzetpolitikai államtitkárság által évről évre támogatott Konzul Kupán sífutó és műlesikló versenyt szerveznek több korcsoportban. Idén több mint 300 versenyző nevezett be, mintegy 170-en a lesikló számban.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatal és közbirtokosság, illetve a csíkszeredai sportegyesületek által szervezett rendezvényen neves székelyföldi sportolók is részt vesznek, rendszerint ők adják át a díjakat a versenyző gyerekeknek.

(MTI/Kárpátalja)