Felmérés: Mérséklődő lakossági optimizmus

2024. február 24., 15:28 , 1198. szám

Idén februárban 2023 decemberéhez képest 54%-ról 44%-ra csökkent azoknak az ukránoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy az országban a dolgok jó irányba haladnak – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) felmérésének eredményeire hivatkozva.

Február 5. és 10. között került sor az Omnibus országos közvélemény-kutatásra, amelyet kiegészítettek a Valerij Zaluzsnijnak, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának felmentésével kapcsolatos kérdésekkel. A felmérés telefonos interjúk módszerével, mobiltelefonszámok véletlenszerű mintája alapján készült.

Összesen 1 202 felnőtt (18. életévét betöltött) válaszadót kérdeztek meg Ukrajna minden régiójából (a Krími Autonóm Köztársaság és az ideiglenesen megszállt területek kivételével). Február 8-ig, azaz Zaluzsnij lemondása előtt 874 interjú készült. A fennmaradó 328 interjút február 9-én és 10-én, Zaluzsnij felmentését követően készítették.

„Ukrajnában 2023 decemberéhez képest tovább csökkent azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy a dolgok jó irányba haladnak, és most először többen vannak azok, akik szerint a dolgok rossz irányba tartanak” – jelezte a KIIS.

Így a 2023. decemberi 32%-ról 2024 februárjára 46%-ra nőtt azok aránya, akik úgy gondolják, hogy rossz a haladási irány. Eközben már csak 44% véli úgy, hogy jó irányba halad az ország.

Valamivel kritikusabbak az átlagnál Nyugat-Ukrajna lakói, akiknek az 55%-a tartja rossznak a haladási irányt, szemben a 35%-kal, akik helyesnek tartják azt. Ugyanakkor más régiókban valamivel többen vannak azok, akik úgy vélik, hogy az irány helyes.

A február eleji állapot szerint a felmérés készítői által megadott listán szereplő 13 politikus és katona közül a legtöbb válaszadó (94%) az Ukrán Fegyveres Erők volt főparancsnokában, Valerij Zaluzsnijban bízott. Csupán 5% nem bízott benne, azaz decemberhez képest gyakorlatilag nem változott a helyzet.

Az új főparancsnokban, Olekszandr Szirszkijben formálisan az összes megkérdezett 40%-a bízik, további 21% nem bízik benne, 4% pedig bizonytalan. Megjegyzendő azonban, hogy februárban a válaszadók 35%-a, decemberben pedig a 48%-uk nem ismerte őt. A Szirszkijt ismerők körében február elején 62% bízott, 33% nem bízott a tábornokban. Decemberben ez az arány 63% volt a 29%-kal szemben, vagyis gyakorlatilag nem változott a lakosság viszonyulása az új főparancsnokhoz.

(zzz/pravda.com.ua)