Vizsgálatot indított az ukrán Külügyminisztérium a magyar határon át cigarettát szállító „diplomata” kisbusz ügyében

2024. február 24., 16:17

Hatósági vizsgálatot indított az ukrán Külügyminisztérium a Magyarországon feltartóztatott cigarettát szállító diplomata jelzésű gépkocsi ügyében – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) Oleh Nikolenkóra, a tárca szóvivőjére hivatkozva.

„Ukrajna Külügyminisztériuma tájékoztatást kapott egy ukrán rendszámú kisbusz feltartóztatásáról a magyar határon. Ismeretes, hogy, a gépkocsi dobozokban be nem jelentett cigarettát szállított. Az utas egy másik állami szerv munkatársának felesége volt, aki Ukrajna budapesti nagykövetségén dolgozik. A minisztérium ezzel a hivatallal együttműködve hatósági vizsgálatot indított. Az eredményekről tájékoztatást adunk” – idézi a szóvivőt az UP.

A portál forrásai szerint a jármű utasa Larisza Smeljova, Dmitro Smeljovnak, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége első titkárának felesége. A férfi a nagykövetségen Ukrajna Állami Határőrszolgálatának képviselője.

Korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentette, hogy a magyar pénzügyőrök lefüleltek a záhonyi közúti határátkelőnél egy ukrán férfit, aki hamis diplomatajelzéssel ellátott mikrobusszal több mint 140 ezer csomag adózatlan cigarettát szállított. 

„Az autó sofőrje utasának diplomata-mentessége mögé akarta rejteni a költségvetést megkárosító súlyos jogsértést. Az elkövetőt a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették, tettéért akár nyolc évet is kaphat” – közölte a NAV. A mikrobusz utasa diplomáciai mentessége miatt szabadon távozhatott a helyszínről, tették hozzá. 

(pravda.com.ua/nav.gov.hu/Kárpátalja)