A szaktárca cáfolta, hogy a lakossági villamosenergia-díj emelésére készülne

2024. március 2., 09:27

Az Energiaügyi Minisztérium cáfolta, hogy a lakossági villamosenergia-díj emelésére készülne – jelentette az RBK – Ukrajina a tárca sajtószolgálatára hivatkozva március 1-jén, pénteken.

„Jelenleg nem folyik semmiféle előkészület, megbeszélés vagy számítás egy esetleges áremeléssel kapcsolatban” – áll a közleményben.

A portál emlékeztet, hogy Ukrajnában moratórium van érvényben a gáz, a melegvíz és a fűtés díjának emelésére, de ez nem vonatkozik a villamos energiára és a hidegvízre.

A miniszteri kabinet 2023. június 1-jétől 70%-kal, 1,68 hr/kWh-ról 2,64 hr/kWh-ra emelte a lakossági villamosenergia-tarifát.

2023 novemberében Kosztyantin Uscsapovszkij, az állami szabályozó hatóság, az NKREKP vezetője kijelentette, hogy amennyiben megszületik a döntés, a villamos energia lakossági tarifája 2024-ben 15%-kal, kilowattóránként 3 hrivnyára emelkedhet. Ugyanakkor szerinte nem helyénvaló a fűtési szezon vége előtt árat emelni.

Az Ukrán Nemzeti Bank előrejelzése szerint a gáz-, melegvíz- és hőszolgáltatás tarifáinak emelésére vonatkozó moratóriumot csak 2025-ben lehet eltörölni. Ez a hadiállapot eltörlése után történhet meg.

(rbc.ua/Kárpátalja)