Harkivban tárgyalt Zelenszkij a holland miniszterelnökkel

2024. március 5., 16:43 , 1200. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök Harkivban előbb szűk körben, majd a katonai kabinet bevonásával folytatott megbeszélést. Ezenkívül aláírták az Ukrajna és Hollandia közötti biztonsági együttműködésről szóló megállapodást – közölte az Elnöki Hivatal weboldala március 1-jén.

A megállapodás rögzíti Hollandia eltökéltségét, hogy folytatja az együttműködést Ukrajnával, mindaddig további segítséget nyújt Kijevnek az orosz agresszió elleni küzdelmében, ameddig szükséges. A szerződés tíz évre köttetett.

A megállapodás alapján Hollandia 2024-ben 2 milliárd euró értékű katonai segélyt biztosít Ukrajnának, s folytatja a védelmi támogatást a következő 10 évben.

A dokumentum a katonai együttműködés terén előirányozza Ukrajna ellátását modern katonai felszerelésekkel és az ukrán védelmi ipar támogatását. A prioritás a légvédelem, a tüzérség, a páncélozott járművek biztosítása, a haditengerészeti és a nagy hatótávolságú képességek, valamint a légierő támogatása. Ami a civil szférát illeti, a szerződés kötelezettségeket tartalmaz Ukrajna támogatására a gazdaság helyreállítása és az újjáépítés, a hibrid fenyegetések leküzdése, a hírszerzés, a kiber- és információbiztonság, továbbá a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén.

A megállapodás egyértelműen kimondja, hogy Hollandia támogatja Ukrajna jövőbeni EU- és NATO-tagságát. Egy újabb Ukrajna elleni katonai agresszió esetére 24 órás rendkívüli reagálási mechanizmust tartalmaz a dokumentum.

Az ukrán államfő és Hollandia miniszterelnöke részt vett a katonai kabinet ülésén, ahol Rusztem Umjerov védelmi miniszter, Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka és Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka tájékoztattak a harctéri helyzetről, az orosz légicsapások sajátosságairól, a védelmi erők szükségleteiről a lőszerrel, légvédelmi eszközökkel és páncélozott járművekkel való ellátás terén. Terítékre kerültek a légvédelmi erők Harkiv védelmével kapcsolatos igényei.

(hk/president.gov.ua)