Porosenko panaszt tett az ukrán kormányra a magyar uniós biztosnál

2024. március 6., 13:26 , 1200. szám

Február 29-én Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság (EB) szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa közzétette Petro Porosenko volt ukrán elnök levelét, amelyben a politikus arra kéri őt, hasson oda Ukrajna kormányánál, vessen véget annak a „diszkriminatív gyakorlatnak”, hogy nem engedi külföldre az ellenzéket – írja a Jevropejszka Pravda (JP).

A Várhelyi által az X közösségi oldalon a február 28-án kelt levélről közzétett felvétel tanúsága szerint Porosenko meghívást kapott az Európai Néppárt március 6–7-én Bukarestben tartandó konferenciájára Manfred Webertől, a párt elnökétől.

Porosenko a továbbiakban arra kéri az uniós biztost, hogy amennyiben kérése „nem talál meghallgatásra” Kijevben, vesse fel a kérdést az Ukrajna uniós integrációjáról készülő EB-jelentéssel és az EU-csatlakozási tárgyalási keret kialakításával összefüggésben.

„Egy működő demokráciában az ellenzéket nem lehet korlátozni” – kommentálta a levelet egyetlen mondattal Várhelyi Olivér.

Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a JP-nek nyilatkozva cinikusnak nevezte Porosenko levelét.

„A mérhetetlen cinizmus megnyilvánulásának tartom, hogy gyakorlatilag azzal a felszólítással fordult a bővítésért felelős európai biztoshoz, hogy személyes érdekekből állítsák le Ukrajna további haladását a tárgyalási folyamatban” – jelentette ki Sztefanisina.

Elismerte, hogy „bizonyos vita folyik” a kormányzat különböző ágait képviselők külföldi útjairól a háborús korlátozások közepette, de „ez nem egyetlen konkrét személy kérdése, bár Porosenko elnök igyekszik ezt éppen így bemutatni”.

Sztefanisina hangsúlyozta, hogy ő a kormány képviselője, és nem tudja értékelni a parlamenti eljárásokat, de megjegyezte, hogy „ez a levél a legrosszabbat mutatja meg a politikánkban”.

„Árulkodó, hogy sem a szerző, sem a csapata nem fitogtatta ezt (a levelet – a szerk.) a közösségi oldalakon. Szerintem nem számítottak rá, hogy az európai biztos közzéteszi a képernyőképeket. Vagyis feltételezem, hogy el szándékoztak titkolni közvetlen szerepüket az Ukrajnával kapcsolatos jövőbeni negatív döntésekben. Ez felháborító” – közölte Sztefanisina.

Porosenko pártjánál, az Európai Szolidaritásnál valóban nem közöltek semmit az uniós biztosnak küldött levélről, de nem is tagadták a létezését.

„A hatalom fel van háborodva, mert az EU-ban nagy figyelmet kapott, hogy az ellenzéket nem engedik ki hivatalos útra. Azt mondják, az ellenzék »elgáncsolja az európai integrációt«. Éppen ellenkezőleg. Az európai integrációt a hatóságok tekintélyelvű lépései fenyegetik. Lehetetlen egyszerre Európába tartani és diktatúrát építeni Ukrajnában” – idézi a BBC News Ukrajina Rosztiszlav Pavlenko képviselőt, Porosenko párttársát.

A JP felidézi, az elmúlt hónapokban több ízben botrány kerekedett abból, hogy az ellenzéki képviselőket nem engedték külföldi találkozókon részt venni, és ez a téma felkeltette a média figyelmét.

A portál emlékeztet arra is, hogy az Európai Parlament 2024. február 29-i állásfoglalásában „Az Oroszország két éve tartó, Ukrajna elleni agressziós háborúja miatt Ukrajnának nyújtott uniós támogatás töretlen fenntartásának szükségességéről”, annak is a 42 pontjában „aggodalmát fejezi ki Ukrajna Legfelső Tanácsa tagjai külföldi utazásának korlátozása miatt”.

Hétfőn jelentette az Ukrajinszka Pravda, hogy Olekszandr Kornyijenko, a Legfelső Tanács alelnöke az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában elmondta, a parlament vezetése engedélyezte Petro Porosenko kiutazását az Európai Néppárt kongresszusára.

(zzz/eurointegration.com.ua/bbc.com.ua/europarl.europa.eu)