Az EU szigorítja az Ukrajnából származó gabonaexport ellenőrzését, hogy csillapítsa a gazdálkodók félelmeit

2024. március 7., 10:34 , 1200. szám

Az Európai Unió szigorítja az Ukrajnából gabonát szállító fuvarozók ellenőrzését, ami a megállapodásaik betartását illeti. Ennek célja az uniós gazdálkodók elégedetlenségének csillapítása és a szabad kereskedelem előmozdítása, amely az egész EU-nak hasznára van – jelentette be Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa, akit az Ekonomicsna Pravda idéz a Reuters nyomán.

A Reuters felidézi, hogy a gazdálkodók Európa-szerte számos probléma miatt tiltakoznak, többek között az ellen, amit tisztességtelen versenynek tartanak Ukrajna részéről.

Sokan – különösen az Ukrajnával szomszédos országokban – azt állítják, hogy sérültek az érdekeik az EU-nak a „szolidaritási folyosók” megnyitására, a vámok eltörlésére irányuló lépései és más intézkedések bevezetése miatt, amelyek célja, hogy segítsék Kijevet a gabona piacra juttatásában az orosz invázió közepette.

„A határok lezárása soha nem jó ötlet, különösen egy olyan szomszédnál, akinek oly nagy szüksége van a kapcsolatokra (mint Ukrajnának – a szerk.). Amíg a megállapodásokat megfelelően hajtják végre, nem lehet probléma, és azon dolgozunk, hogy megerősítsük a végrehajtás feletti ellenőrzést – mondta el a Reutersnek adott interjújában Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztos. – Más szóval, meg kell győződnünk arról, hogy a fuvarozók nem sértik meg a szerződések feltételeit, hogy csak kétoldalú műveleteket hajtanak végre, hogy [...] jogosultak a tranzitra.”

Az uniós országok is profitálhatnak ebből a kereskedelemből – állította Vălean. Szerinte a közúti szállítással Ukrajnába irányuló kivitel Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából két számjegyű mértékben nőtt, ami meghaladja az Ukrajnából ezekbe az országokba érkező áruk volumenének növekedését.

(zzz/epravda.com.ua)