Belügyminiszter: A háború után le kell adni a fegyvereket

2024. március 10., 19:03 , 1200. szám

Miután véget ér a hadiállapot, a polgároknak le kell adniuk a fegyvereiket – jelentette ki Ihor Klimenko belügyminiszter Natalija Moszejcsuk újságírónak adott interjújában, amelyet a dengi.ua ismertet a Belügyminisztérium sajtószolgálata nyomán.

A tárcavezető kérdésre válaszolva arról biztosított, hogy miután a háború miatt sok fegyver van a lakosság kezén, a vonatkozó szabályozást pedig még nem fogadták el, hamarosan véglegesítik a szükséges törvényeket.

Elmondása szerint két törvényjavaslatról van szó. Az egyik a nemzeti ellenállásról szóló törvény, amely meghatározza a bármilyen módon szerzett – kiosztott vagy zsákmányolt – fegyverek sorsát. A másik jogszabály a polgári fegyverekről rendelkezik, ez szintén véglegesítés előtt áll.

A cél az, mutatott rá a tárcavezető, hogy a valamilyen módon a polgárok kezére került fegyvereket, köztük a zsákmányoltakat, ne rejtsék el valahol évekre, majd ne használhassák fel alvilági célokra, vagy a „politikai folyamatokban”.

Klimenko elmondta, a vonatkozó törvény elfogadását követően a polgároknak jelenteniük kell majd, hogy rendelkeznek ilyen fegyverekkel, és miután véget ért a hadiállapot, 90 napon belül át kell adniuk azokat a Nemzeti Rendőrség egységeinek.

A törvényjavaslat az ilyen fegyverek beszolgáltatásán túl lehetőséget ad a semlegesítésükre: hatástalanítás, engedélyezett fegyvertípusokká való átalakítás, vagy gazdálkodó egységek (vállalkozások, szervezetek) általi kivásárlás.

„Javasoljuk, hogy az ellenségtől zsákmányolt fegyvereket is le kelljen adni. Ezek többek között az automata fegyverek – géppisztolyok. Egyértelmű, hogy a gránátvetők a háború után illegálisak, ezeket át kell adni a Belügyminisztérium rendszeréhez tartozó egységeknek” – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: a polgári fegyverekről szóló törvény határozza majd meg, hogy kinek és milyen fegyver engedélyezhető. Ez vonatkozik többek között a rövid csövű fegyverekre (pisztolyokra) is.

(zzz/dengi.ua)