Az NBU csökkentette az alapkamatot

2024. március 20., 11:26 , 1202. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) úgy döntött, hogy március 15-től 0,5 százalékponttal 14,5 százalékra csökkenti az alapkamatot. Ezenkívül az NBU 1,5 százalékponttal csökkentette a 3 hónapos befektetési jegyek és a refinanszírozási hitelek kamatait – jelentette az Ekono­micsna Pravda a jegybank március 14-i sajtótájékoztatója nyomán.

„Az infláció további lassulása, a stabil devizapiaci helyzet fenntartása, valamint a külföldi segélyek folyósításával kapcsolatos pozitív fejlemények lehetővé teszik a kamatpolitika enyhítési ciklusának korábbi újrakezdését” – közölte Andrij Pisnij, az NBU elnöke.

Elmondása szerint 2024 elején a jegybank által vártnál jobban lassult az infláció, februárban éves viszonylatban 4,3%-ra esett.

Ehhez hozzájárult többek között a nagyobb kínálat egyes élelmiszerekből, és éreztetik hatásukat a tavalyi jelentős terméseredmények. A meleg időjárásnak és a tárolókban készletezett termékek nagyobb volumenű értékesítésének köszönhetően egyes zöldségfélék ára csökkent. Az élelmiszerárakra bizonyos hatást gyakorolt az is, hogy a termelők egy része a hazai piacot célozta meg. Az inflációt ugyancsak visszafogta a lakhatási és kommunális szolgáltatások díjainak emelésére vonatkozó moratórium.

„A stabil devizapiaci helyzet, amelyet többek között az NBU monetáris politikai és valutafelügyeleti intézkedései biztosítottak, hozzájárult a legtöbb válaszadói csoport inflációs és árfolyammal kapcsolatos várakozásainak javulásához. Ez korlátozta a fundamentális árnyomást” – tette hozzá a jegybank vezetője.

Pisnij meggyőződése szerint a kamatpolitika enyhülése támogatja a gazdaság fellendülését anélkül, hogy veszélyeztetné a makro-pénzügyi stabilitást.

(hk/epravda.com.ua)