Segítő kezek ‒ időseket segítő program a Beregvidéken

2024. április 2., 14:42 , 1204. szám

A KárpátHáz civil szervezet több mint két éve indította el a Beregvidéken a Segítő kezek elnevezésű programját, melynek keretében 20 településen 90 egyedülálló vagy rászoruló nyugdíjasnak segítenek egészségügyi és szociális munkások bevonásával.

A KárpátHáz civil szervezet munkatársai a napokban – a húsvéthoz igazodva – ismét csomagokat szállítottak a gondozottaknak.

„Munkatársaink hetente legalább egyszer meglátogatják nyugdíjasainkat. A látogatások alkalmával mindig segítenek, amivel csak tudnak. Úgy gondolom, hogy ilyenkor, nagy ünnepeink előtt a segítő kezekre még nagyobb szükség van, még nagyobbnak tűnik a magány, éppen ezért ilyenkor megpróbálunk nem üres kézzel érkezni hozzájuk, ahogy most is, hiszen gazdagon megpakolt élelmiszercsomagokkal látogattunk meg minden idős rászorulót húsvét előtt” – fogalmazott Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet igazgatója.

A szervezet munkáját a történelmi egyházak is támogatják, így a programhoz a Beregdédai Református Egyházközség is csatlakozott, és a helyi szorgos asszonyoknak köszönhetően minden gondozott idős számára sütöttek egy-egy doboznyi kalácsot is.

Nagy Andzselika a Nagybégányi kistérségben élőknek segít beszerezni az orvosságokat, élelmiszert, de a legnagyobb segítség, amit adhat, az az odafigyelés.

„Igyekszem mindenkinek segíteni. Én váltom ki az idős, rászoruló emberek gyógyszereit, hogy nekik ne kelljen ezzel foglalkozni, emellett hetente mérünk vérnyomást és vércukorszintet, de ha számlát kell befizetni, akkor abban is segítünk, igyekszünk minden téren odafigyelni rájuk” – hangsúlyozta Nagy Andzselika.

A KárpátHáz munkáját a történelmi egyházak mellett más civil szervezetek is támogatják, és jelenleg a program bővítésén dolgoznak. A program beindulását főként a háború miatti elvándorlás motiválta, viszont Tóth Győző elmondása szerint a Segítő kezekkel hosszabb távra terveznek, és akkor is folytatni fogják, ha már béke lesz az országban.      

TV21 Ungvár/K. K.