Mikor ingyenes a műtéti érzéstelenítés?

2024. április 19., 11:50 , 1206. szám

Sok ukrajnai beteg és hozzátartozó aggódik amiatt, hogy ingyenes-e az érzéstelenítés a műtétek során – írja a Styler, az RBK–Ukrajina projektje, amely az Ukrán Nemzeti Egészségszolgálat (NSZZU) tájékoztatása nyomán igyekezett megválaszolni a kérdést.

Függetlenül attól, hogy tervezett vagy sürgősségi műtétről van-e szó, az altatási ellátás ingyenes. Ez vonatkozik a beavatkozást megelőzően az aneszteziológus által végzett műtét előtti vizsgálatra is.

A „Műtétek felnőttek és gyermekek részére az egynapos kórházi ellátás körülményei között” csomag előirányozza az érzéstelenítés biztosítását a diagnosztikai, terápiás-diagnosztikai, valamint sebészeti beavatkozások alatt. A „Sebészeti műtétek felnőttek és gyermekek számára kórházi körülmények között” csomag is biztosítja az időben történő fájdalomcsillapítást, érzéstelenítési ellátást, szükség esetén az eljárási szedációt a diagnosztika és a kezelés minden szakaszában.

Az NSZZU felhívja a figyelmet, hogy a szerződésben foglaltak szerint a kórháznak a beteg rendelkezésére kell bocsátania azokat a gyógyszereket (köztük az érzéstelenítőket), amelyeket előír számára az Alapgyógyszerek Nemzeti jegyzéke, valamint azokat, amelyek szállítása állami forrásból történik az Egészségügyi Minisztérium központosított beszerzése keretében, vagy más programok terhére.

Az alábbi csomagok tartalmazzák a fájdalomcsillapítást a diagnosztizálás és a kezelés minden szakaszában:

– fogászati ellátás felnőtteknek és gyermekeknek;

– fekvőbeteg-ellátás sebészeti beavatkozás nélkül;

– egészségügyi ellátás akut agyi stroke esetén;

– egészségügyi ellátás akut miokardiális infarktus esetén;

– pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás;

– palliatív fekvőbeteg-ellátás;

– tuberkulózisban szenvedő felnőttek és gyermekek diagnosztizálása és kezelése járó- és fekvőbeteg-ellátásban.

 (zzz/rbc.ua)