A magnólia

2024. április 23., 12:47 , 1206. szám

A magnólia – más néven liliomfa – vitathatatlanul a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye. Hatalmas, pompás virágai olyan ámulatba ejtő látványt nyújtanak a kopár hónapok után, hogy még a rövid ideig tartó virágzás ellenére is érdemes legalább egy magnóliafácskát nevelgetni a kertben. Az alábbi írásban összegyűjtöttük, amit tudni kell erről az elegáns növényről.

Jellemzői

Magassága miatt ugyan faként tekintünk rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik. Tulipánfának is hívják – tévesen. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet.

A kertészetekben sokféle liliomfa közül választhatunk. Ezek virágszínükben, a virágzás idejében és méretükben is eltérhetnek egymástól. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is.

A legtöbb magnólia virágzása áprilisra–májusra esik. A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke. Egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetnek.

Léteznek azonban olyan magnóliák is, amelyek tavasz helyett egész nyáron át hozzák hófehér vagy krémszínű virágaikat. Ilyen például az örökzöld magnólia is. A magnóliafajták méretben szintén különböznek egymástól. Ha kicsi a kert, akkor válasszunk az alacsonyabb fajták közül. Ezek bokorméretűek, kb. 2-3 méternél nem nőnek magasabbra. Ha viszont van elég hely, akkor ültessünk termetesebb liliomfát. Egyes fajták kifejlett korukban akár a 10 métert is elérhetik.

A legtöbb magnólia nemcsak virágainak látványával, hanem azok illatával is elkápráztat minket.

Igényei

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a liliomfák kissé savanyú talajban érzik jól magukat. Meszes talajban csak sínylődnek, sőt egyes fajták gyorsan el is pusztulnak. Emellett az is fontos, hogy földjük legyen tápanyagban gazdag, és jó víz­áteresztő képességgel bírjon.

Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyre ültessük. A legjobb számára, ha a reggeli napsütés nem éri. Ennek a virágzásnál van jelentősége, mert a hideg éjszakákon megfagyott virágok a reggeli napsütésben túl gyorsan felolvadnak és megbarnulnak.

Vízigényesek, azaz a száraz időszakokban és a forró nyári napokon bőségesen meg kell öntözni.

A fiatal növények tövét az első néhány évben télen takarni kell (pl. fenyőkéreggel vagy komposzttal). Egyes fajták nehezebben viselik a kemény teleket, ezért válasszunk széltől védett helyet növényünknek.

Ültetése

Nagyon jól mutat önmagában a gyep közepén, de tavaszi hagymás virágok vagy örökzöld cserjék társaságában is érvényesül szépsége. Érdemes jól átgondolni, hogy hová ültetjük, mert később átültetni már nem ajánlott. Gyökerei igen könnyen sérülnek.

Az ültetés menete

Első lépésként előkészítjük az ültetőgödröt, melynek mérete – szélességét és mélységét tekintve is – kétszerese-háromszorosa legyen a gyökérzet (földlabda) méretének. A gödör talaját átforgatjuk néhányszor, így a fa gyökerei könnyebben utat tudnak majd törni maguknak. Szórjunk néhány marék istállótrágyát a gödör aljára. Takarjuk be 10–20 cm vastagon termőfölddel, így a gyökérzet nem érintkezik közvetlenül a trágyával, miáltal elkerüljük a növény kiégését. Helyezzük a növényt a gödörbe, majd öntözzük meg alaposan, és állítsuk be, hogy a törzse egyenes legyen, végül talajszintig töltsük vissza a földet. Óvatosan tapossuk, tömörítsük a földet, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül, majd ismét öntözzük meg jó alaposan. Ezután takarjuk a talajt fenyőkéreggel a tő körül. Ez segít a nedvesség megtartásában, és védi a növény tövét a téli fagyoktól.

Gondozása

A magnólia felnevelése nagyon egyszerű feladat. Csak a következőkre kell odafigyelni:

• száraz időben megöntözni;

• virágzás után eltávolítani róla a felesleges ágakat;

• minden tavasszal keverjünk a talajához érett komposztot vagy istállótrágyát – de csak óvatosan, nehogy megsérüljenek az érzékeny gyökerei.

Metszése

A liliomfák nem szorulnak alakító metszésre, inkább csak a ritkításukra kell odafigyelni. A növényről közvetlenül a virágzás után távolítsuk el a beteg, elhalt vagy keresztbe nőtt ágakat. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza