Gál Natália és Ferku Szilveszter interaktív mesejátéka a beregszászi színházban

2024. április 29., 13:16 , 1208. szám

Gyermekzsivajtól és kacagástól lett hangos a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Hubay-stúdióterme: Gárdonyi Géza Ugri meg Bugri című interaktív zenés mesejátékának premierjére látogattak el a P. Frangepán Katalin Gimnázium Beregszászi Bázisóvodájának csöppségei. A mókustestvérpárról szóló előadás fő mondanivalója a testvéri szeretet és barátság fontossága életünkben. A mesét Gál Natália, az intézmény színművésze alkalmazta színpadra.

„Ez talán már a 6. mese, amelyet feldolgozok. Mindig úgy választok mesét, hogy témájában és mondanivalójában közel álljon a gyerekekhez. Olyan karakterek és figurák legyenek benne, akikkel könnyű dolgozni, akiket úgymond könnyű megjeleníteni. Minden általam feldolgozott meséhez én írom a dalocskákat úgy, hogy a gyerekeknek interaktív, zenés, könnyen érthető és érdekes legyen” – mondta el a színművésznő. „Az előadásban két testvérről van szó – folytatta –, és azt gondolom, hogy a mai világban fontos az, hogy ne megtanuljuk, hanem megértsük azt, hogy egymás felé szeretettel és kedvességgel kellene fordulnunk, nem pedig gonoszan és haraggal. A mesének ez a fő mondanivalója és tanulsága, ezt szerettem volna a gyerekekhez egy kicsit közelebb vinni, hogy próbáljunk meg szeretetteljesen, barátságosan irányulni egymás felé, és ne legyünk olyan emberek, akik nem segítenek másoknak” – fogalmazott.

Ferku Szilveszter neve a megzenésített versek előadójaként vált ismertté a kárpátaljai közönség számára. Segédszínészként Bugri mókus szerepében debütált a színpadon. Elmondása szerint nagy élmény gyerekeknek játszani.

„Bevallom, nagyon féltem attól, hogy milyen lesz, mert ez volt az első ilyen jellegű fellépésem a színházban. Tartottam tőle, de ez egy hatalmas élmény, hiszen látszik a gyerekeken, hogy mennyire élvezik azt, amit látnak és kapnak. Remélem, lesz folytatása” – nyilatkozta.

A házigazdák otthonos környezetet alakítottak ki a gyerekek számára. A megszokott széksorok helyett a nézőközönség matracokon helyezhette magát kényelembe. Az előadást követően pedig a szereplők egy interaktív játékra invitálták a gyerekeket.

A beregszászi színház társulata évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy repertoárjával és előadásaival minden korosztályt megszólítson – fogalmazott Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatója.

„Mi itt, a beregszászi színházban évek óta kiemelt figyelmet fordítunk a korosztályos lebontásra, ami azt jelenti, hogy előadásainkkal igyekszünk minden korosztályt megszólítani. Azért tartjuk ezt fontosnak, hogy a jövő generációt színházlátogató közönséggé neveljük ki magunknak, illetve más előadó-művészeti produkcióknak. Abban bízunk, hogy ezáltal oktatjuk a gyerekeket a színházlátogatás szép szokására, és lassan önmaguk is színházjáró felnőttekké válnak majd. Emellett a lelküket is simogathatjuk és kedveskedhetünk nekik akár egy Gárdonyi Géza-történettel, vagy olyan történetekkel, melyeket korábban Gál Natália már színpadra vitt a számukra. Nagyon örülünk neki, hogy a beregszászi színházban vannak olyan előadók, akik szintén fontosnak tartják a színházi nevelés misszióját. Gál Natália is ilyen színésze a beregszászi társulatnak, éppen ezért szeretnénk, ha a jövőben nemcsak a beregszászi székhelyen, hanem több kárpátaljai iskolában és óvodában is bemutathatnák az Ugri meg Bugri című előadásunkat” – mondta el Sin Edina.

Az előadást és az interaktív játékot követően a szervezők egy közös fotóval, léggömbökkel és édességcsomaggal tették még emlékezetesebbé az alkalmat a gyerekek számára.

TV21 Ungvár/Dankai Péter