Kárpátaljai est a Fonóban

2024. április 30., 18:09 , 1208. szám

A Fonó Budai Zeneház szervezésében április 27-én Együtt egymásért címmel tartottak jótékonysági estet. A rendezvény bevételét a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet részére ajánlották fel, amely az adományból kárpátaljai gyermekek táboroztatását biztosítja Sátoraljaújhelyen.

A program elején Váradi Levente fotóművész kárpátaljai gyűjtőútja során készített fantasztikus képeit csodálhatta meg a nagyérdemű, melyek a kárpátaljai magyar, ruszin, román és ukrán paraszti közösségek mindennapjait mutatják be. A program elején Pál István Szalonna, az est házigazdája és édesapja, Pál Lajos beszéltek a kárpátaljai gyűjtéseikről, a Magyar Állami Népi Együttes Kárpátalja-műsorának megszületéséről, valamint a kárpátaljai zenészlét mindennapjairól, élményeikről.

Ezt követően fergeteges koncert keretében mutatkoztak be a Kárpátaljáról érkező zenekarok: a Kokas Banda, a Csipkés Zenekar, a Sodró Együttes, a Prima Volta Zenekar, a Cifra Zenekar. Bemutatkoztak a program keretében a nagypaládi cigány táncosok is, valamint a Kárpátalja Néptáncegyüttes. A program első felében Szalonna és Bandája, a Magyar Állami Népi Együttes és a Forrás Néptáncegyüttes is fellépett. A gála során a jelenlévők megízlelhették a valódi kárpátaljai virtust a népzene, a néptánc és a hagyomány által. A fellépők egymást váltva kiváló produkciókat adtak elő, melyeket szívvel-lélekkel töltöttek meg.

A szervezők elmondása alapján az esttel elsősorban a kárpátaljai közösség megsegítése volt a cél, másodsorban pedig szerették volna bemutatni a kárpátaljai közösség színes kulturális hagyományvilágát, mindezt anyaországi és kárpátaljai előadóművészek által.

Kőváry