A katonai szolgálatra alkalmasakat 4 kategóriába sorolják

2024. május 2., 08:13 , 1208. szám

A Védelmi Minisztérium új kritériumokat dolgoz ki a katonai szolgálatra való alkalmasság kategóriáinak meghatározására – közölte Okszana Szuhorukova, a Védelmi Minisztérium Egészségügyi Főosztályának vezetője a zn.ua-nak adott interjújában, amely április 26-án jelent meg.

Május 4-én lép hatályba az a jogszabály, amely megszünteti a katonai szolgálatra „korlátozottan alkalmas” státuszt, és csak az „alkalmas” vagy „alkalmatlan” besorolás marad. A státuszuk megváltoztatásához az érintetteknek kilenc hónapon belül ismét meg kell jelenniük a katonai orvosi bizottság (VLK) előtt.

Amint Szuhorukova elmondta, a VLK következtetései alapján a katonai szolgálatra alkalmasakat négy kategóriába sorolják a funkcionalitás mértékétől függően: alkalmas (teljesen); alkalmas katonai felsőoktatási intézményben, területi toborzási és szociális támogatási központban (TTSZTK), támogató egységekben, intézményekben, szervezetekben való szolgálatra, de nem alkalmas a deszant-roham egységekben, tengerészgyalogságnál, különleges műveleti erőknél, különleges rendeltetésű alakulatoknál, hajózó legénység tagjaként stb. való szolgálatra; alkalmas bizonyos szakterületeken (például a katonai felsőoktatási intézményekbe felvételre jelentkezőknél); alkalmas specifikus feladatok ellátására.

A szóban forgó változtatásokat két hete dolgozták ki, és jelenleg tart a jóváhagyásuk.

„A módosítások kidolgozásán emberek nagy csoportja dolgozott a Védelmi Minisztériumtól, az egészségügyi erők parancsnokságától, az Egészségügyi Minisztériumtól, egészségügyi szakértők és civilek bevonásával” – mondta el Szuhorukova.

Szerinte a frissített kritériumok több ezer diagnózist tartalmaznak, és minden betegségcsoportban lehetnek teljesen alkalmasak és alkalmatlanok is.

„Például, ha valakinek fekélye volt az anamnézisben, és csak a heg maradt, az alkalmas. Ha pedig a fekélynek szövődményei voltak, műtéti beavatkozást végeztek a gyomor jelentős részének eltávolításával, akkor az illető alkalmatlan” – közölte a tisztviselő a szempontokat ismertetve.

(zzz/zn.ua)