Anyák napja Haláboron

2024. május 7., 10:34 , 1209. szám

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Anyák nélkül nemcsak anyák napja nem lenne, de egyáltalán nem léteznének a Földön semmiféle élőlények sem. Mert az anyaságnál, az új élet létrehozásánál nincs fontosabb feladat a mi kis bolygónkon. Bár különböző országokban más és más napokon ünneplik az édesanyákat, a legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. Anyaországunkban és Kárpátalján május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat.

Az ovis ballagás mellett a másik könnyfakasztó esemény az édesanyák számára az anyák napi ünnepség, ahol a kicsik és a nagyobbak meghatottan köszöntik őket saját készítésű rajzokkal, szépen megtanult versekkel, táncokkal, dalokkal.

Nem volt ez másképp a halábori közösség életében sem. A körülmények ellenére május 5-én telt ház előtt mutathatták be erre az alkalomra készített összeállításukat a gyerekek a településen található Fedák Sári Kulturális Központ termében. Az édesanyák, keresztanyák és nagymamák számára szervezett rendezvény délután 2 órakor vette kezdetét, ahol Kádár Szilvia, a Fedák Sári Kulturális Központ vezetője, a KMKSZ Halábori Alapszervezetének elnöke szólt a vendégekhez, hangsúlyozva a gyerekek hatalmas lelkesedését a próbaalkalmakon, hiszen a versek, az énekek, a táncok most a szeretet egyik kifejezőeszközévé alakultak.

A színvonalas és hangulatos rendezvényen továbbá fellépett a Tiszavirág klubcsoport kis és nagy csoportja, majd pedig meghívott vendégként a Kovács házaspár is meghatóan köszöntötte a nap ünnepeltjeit. S hogy szem semmiképpen ne maradjon szárazon, a gyerekek egy-egy szál virággal és öleléssel is köszöntötték édesanyjukat, nagymamáikat és keresztanyjukat.

Mivel korunk szólása, hogy ami nincs fent a közösségi oldalak legalább egyikén, az meg sem történt, ezért gyerekek és anyukák egy közös fotó erejéig még mindenképpen maradtak a helyszínen.

A rendezvény végén az édesanyák arról számoltak be, hogy nagyon jó volt kis időre félretenni problémáikat, ráadásul erőt meríthettek a napjainkban sokszor kihívásokkal járó hétköznapokhoz.

A virágokat és a Kovács házaspár fellépését Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke finanszírozta.

V. I.