Covid–19: Nem is volt olyan veszélyes?

2024. május 9., 19:30 , 1209. szám

Az ukránok többsége (53%) úgy gondolja, hogy a koronavírus jelentette veszélyt eltúlozták. Ugyanakkor 30%-uk nem ért egyet ezzel a véleménnyel, 16% pedig egyet is ért meg nem is – jelentette az RBK–Ukrajina a Gallup International felmérésére hivatkozva.

Más országokban a megkérdezetteknek átlagosan közel a fele értett egyet azzal az állítással, hogy a koronavírus-veszélyt eltúlozták. A válaszadók további egynegyede bizonytalan volt: „egyet is értek, meg nem is”. A többiek vagy nem értettek egyet az állítással, vagy nem válaszoltak a kérdésre.

Az Egyesült Államokban és Kanadában közel ugyanannyian értettek egyet az állítással, mint ahányan nem. Az állítással egyet nem értők egyes európai országokban voltak a legtöbben: Spanyolországban, Svédországban, Nagy-Britanniában és Németországban.

A Gallup International End of Year Survey (EoY) felmérése egy sokéves hagyomány, amelyet 1977-ben kezdeményeztek. Azóta minden évben elvégzik a vizsgálatot. 2023-ban a projekt a világ 41 országára terjedt ki. Összesen 40 428 embert kérdeztek meg 2023 októbere és decembere között, minden részt vevő országban körülbelül 1 000 fős reprezentatív mintán végezték el a felmérést. Ukrajnában a Rejting Csoport volt a kutatás lebonyolítója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020 márciusában nyilvánította világjárvánnyá a Covid–19-et. Ezután az országok lezárták határaikat, és több százmillió embert zártak karanténba. A Covid–19 elleni küzdelemre irányuló intézkedések több billió dollárjába kerültek az országoknak. Az IMF szerint a világgazdaság 3%-kal zsugorodott. Ukrajnában a GDP 3,8%-kal esett vissza 2020-ban.

Hivatalosan a világjárvány 2023 májusáig tartott. Ukrajnában 2022. február 24-én ért véget, bár néhány karanténintézkedést csak 2023-ban töröltek.

 (hk/rbc.ua)