A parlament támogatta az útlevelek külföldi kiadásáról szóló törvényjavaslatot

2024. május 9., 17:08

A Legfelső Tanács elfogadta második olvasatban az ukrán polgároknak nyújtott bizonyos közigazgatási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot. Szó van benne egyebek mellett az útlevelek kiadásáról külföldön – jelentette a korrespondent.net Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselőre hivatkozva május 9-én, csütörtökön.

A portál felidézi, hogy a teljes körű ukrajnai háború során kísérleti projektként bevezették az útlevelek kiadását külföldön. Ennek határideje 2024 nyarán lejár. Ezért a Legfelső Tanács úgy döntött, hogy törvényben rögzíti az ukrán útlevelek kiadásának lehetőségét külföldön. Ezt a Dokument állami vállalat végzi.

Az útlevelek kiállításáért adminisztratív díjat is megállapítottak, amely Ukrajna költségvetésébe folyik majd be.

Ezen túlmenően a jogszabály továbbra is fenntartja annak lehetőségét, hogy az ukrán személyi igazolványt és az útlevelet egyidejűleg adják ki (beleértve az elveszett/ellopott okmány pótlását vagy a cserét).

A korrespondent.net emlékeztet, hogy április 23-án felfüggesztették a kész okmányok kiadását a külföldi szolgáltató részlegekben. Ezt technikai okokkal magyarázták.

A Külügyminisztérium jelezte, hogy a diplomáciai intézményekben nyújtott szolgáltatások felfüggesztése a hadköteles korú férfiaknak átmeneti lépés, és azzal függ össze, hogy a Legfelső Tanács elfogadta az új mozgósítási törvényt.

Másnap kiderült, hogy a miniszteri kabinet megtiltotta az útlevelek kiadását külföldön a hadköteles férfiaknak.

Május 6-án közölték, hogy folytatódik a kész okmányok kiadása, de egyelőre csak teszt üzemmódban.

(korrespondent.net/Kárpátalja)